Gravidtankar

Dear Kraamzorg, förlåt!

Första maten efter kejsarsnittet och samma märkliga ”smörgås” fick jag av Kraamzorg varje dag. Tydligen ska det vara bra för amningen?!

Rätt ska vara rätt och jag hade fel. Visst jag var väldigt trött när jag kom hem från sjukhuset och väldigt osugen på mer uppassning så jag bröt ihop efter deras första besök. Sedan tänkte jag till och bestämde att det är vad det är och jag får göra det bästa av situationen. Och så bra det blev!

De tog Baby Ice när de kom på morgonen så vi kunde sova. De erbjöd frukost på sängen, diskade, städade, tvättade och visade oss allt från hur man bäddar vagnen och ger vitaminer till hur man ger bebisar duschmassage och badar dom. Och visst, vi ställer oss lite frågade till några av de holländska traditionerna så som att värma sängen med varmvattenflaskor för att de inte ska bli kalla men för enkelhetens skull köpte vi allt rakt av.

De vägde och tog tempen på Baby Ice varje dag och såg till mitt snitt, kollade feber och puls och frågade hundra frågor om hur jag mådde för dagen. Jag fick inte låsa badrumsdörren ifall något hände och de ringde barnmorskan när det gjorde för ont. Då kom barnmorskan som ringde sjukhuset som gav mig strikta order om att vila. Man ska tydligen det efter en större operation. Då höll jag på att dö av uttråkighet men jag är fortfarande kvar.

De hjälpte även mig och oss med amningen vilket ju var fantastiskt. Det kommer ett separat inlägg om matningskaoset men det har inte varit det enklaste. Kanske inte det strulet som många andra känner men ändå frustrerande så det var skönt med hjälp och stöd för att få det att funka.

Det var så skönt med den hjälp och avlastning som kraamzorg gav att vi faktiskt bestämde oss för att ta två extra dagar. Man kan nämligen få det vid kejsarsnitt eftersom man tappar två dagar på sjukhuset. Det var lite surrealistiskt med hemhjälp och barnhjälp men man vänjer sig. Kanske var det så att vi uppskattade dom ännu mer eftersom vi inte har någon annan hjälp och eftersom jag varit lite begränsad på grund av snittet men jag tror att alla uppskattar den avlastning som de erbjuder.

Nu har det gått lite över två veckor sedan dom lämnade. Och det är stundtals tufft men också skönt att ingen längre pillar på mig, kollar mina värden, frågar om mina toalettbesök. Det är skönt att inte längre känna sig som en patient, utan att hitta en ny vardag och roll. Händer något eller om jag har några frågor så finns barnmorskan nära till hands eller vår läkare hos BVC som finns tillgänglig på WhatsApp. Känns inte som vi är utlämnade på den här resan, tvärtom!

Nu är jag på benen både bokstavligt och sinnesmässigt så nu hörs vi lite oftare!

4 kommentarer

  • Happy

    Låter verkligen som en superservice som erbjuds! Tror många föräldrar känt sig lite tryggare och säkrare med en Kraamzorg, sen tycker jag namnet är gölligt om man läser det på svenska. Som en Kramiz 😀

  • Alex

    Men wow vilken grej!

    Apropå att värma sängen är det ju genialt, det gör vi med (alltså till Majken) så luras hon att tro att hon ligger i någons varma famn. 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.