Vardagen

Veckan som försvann

Denna vecka har känts så lång men ändå kort. Den har kantats av lång dagar, mycket planering och några dåliga dagar som tillbringades i sängen. Känner egentligen inte att jag åstadkommit något speciellt men här är en summering av veckan som gick.

Förlossningskursen: För en vecka sedan gick vi på vår kurs om att föda barn. Icey som varit mest skeptisk och tyckt det var lite onödigt var den som var mest nöjd. Han kände att han fått en mycket bättre förståelse för vilken lång och krävande uppgift förlossningen är. Kursen började med att vi alla fick göra en quiz om materialet vi fick läsa på själva hemma. På topp 5 listan över flest rätta svar var jag den enda tjejen. Killarna hade alltså stenkoll på alla hormoner och stadier av förlossningen. Vi fick också bekräftat att det är en babyboom nu. En intressant sak vi lärde oss var att statistiken visar att fler kvinnor har ”enkla” graviditeter nu under pandemin med förre komplikationer och det föds också betydligt färre förtidigt föda barn. Så troligtvis är detta lugnare liv betydligt bättre för gravida kvinnor.

Sjukhusbesök: Av någon märklig anledning så har jag en hel del sjukhusbesök de kommande två veckorna. Det började redan i måndags med lite provtagning och slutade faktiskt också på förlossningsakuten. Jag hade sådan märklig smärta i mitt ben och då ville dom att jag skulle komma in. Åkte in ensam men efter två timmar så gjorde Icey mig sällskap. Det var inget fel så fick åka hem på kvällen igen. Imorgon ska jag ta blodprov för sköldkörteln och på tisdag ska jag göra ett diabetestest som jag inte alls ser fram emot. Jag krigar också för att få influensavaccin men de allra mest utsatta kommer först så hoppas på besked nästa vecka.

Bolån och ekonomi: Det har pratats mycket fastigheter, bolån och ekonomi här hemma denna vecka. Många samtal om vad vi har, vad vi vill ha och vad vi kommer vilja ha när det kommer till fastigheter men också sparande (och därmed konsumtion). Jag är inte så mycket för långtidsplanering (eller ekonomi) för den delen men är glad att min man faktiskt är det. Så han tittar på hur länge vi ska stanna här och vart vi ska ta vägen sedan. Just denna vecka har varit bättre men annars har han den senaste tiden sagt en gång i veckan att han inte trivs. Han trivs egentligen fint men vår lilla isolering i stan gör sitt. Nu har vi i alla fall en plan och även om jag inte är stormförtjust i riktningen så köper jag logiken.

Julen 2020: Efter mycket diskussion, funderingar och inte minst avvägningar så har vi bestämt att vi flyttar vår isoleringsbubbla till Sverige under jul. Eller under fyra veckor. Vi kommer fortfarande att hålla oss isolerade men slå ihop vår karantänbubbla med min familj. Utan tvekan är det min far som har svårast för strikta karantäner trots att han är 75 och därmed i riskgrupp. Nu är vi två gravida och två äldre över 70 så alla måste göra sitt innan och under tiden vi ses. Trots att vi bollat planen med vänner som delar vår syn på pandemin och förhållningssätt så kommer vi inte ifrån att det känns fel. Hade vi mått bättre så hade vi nog hållit ut men vi väljer att tänka på den mentala hälsan och att det här inte kommer vara över till sommaren. I Nederländerna uppmanar man folk att inte resa, inte ens till familj. Det är inte förbjudet och resor inom landet och kungadömet tillåts men man uppmanas avstå. Man kan om man så vill åka till St Martin (vilket alltid lockar) men det kändes inte alls bra eller säkert. I Sverige kan vi lätt fortsätta leva i vår bubbla och hoppas att det ska räcka för att hålla oss och andra skyddade från smitta.

Gamla kompisar: Ringde både Åsa och Cattis i helgen. Åsa bor i Haag, 30 minuter bort, men på grund av pandemin har vi inte setts och kommer nog inte ses innan jag fött barn. Vi sa i och för sig att vi kanske skulle kunna ta en promenad nu men här så försöker man hålla sig till sitt område. Trots att det alltså går tunnelbana till Haag för det är så nära. Tror det sitter kvar från tidigare i höstas när smittan var som värst. Vi pratade om att det var mycket tuffare nu än i våras och att man är mentalt slut av att konstant behöva göra (eller ja, välja att göra) avvägningar så fort man funderar på att gå ut ur huset. Sedan pratade vi om att vara gravid och föda i Nederländerna. Hon är gift med en holländare och fött ett barn här och ett i Belgien. Det var väldigt skönt med lite tips och att få fråga om sådant jag inte riktigt fattat. Ringde även Cattis i torsdags när jag hade migrän. Höll på att bli knäpp och var tvungen att kolla med en annan migränkämpare hur hennes graviditet var. Hon sa att hon fick migrän oftare när hon var gravid. Så är det för mig med. Mildare anfall men betydligt mer frekventa.

Förrådet: Vi har inte kunnat komma in i vårt förråd sedan vi åkte till Island i augusti. Vi har mycket vi skulle behöva ställa in där och denna vecka ville jag få ut våra julsaker också. Vår hyresvärd är helt värdelös och vi har tjatat om en ny nyckel i månader. Vi fick veta av grannarna att husen på andra sidan vägen har så mycket fel att dom kollektivt vägrar betala hyra innan det är fixat. Så har det varit sedan dom flyttade in. Jag var ungefär lika irriterade när vi flyttade in i bygget. Icey vågar inte vägra hyra men han ringde igen i veckan och igår kom vi äntligen in. Så nu har vi fått upp hyllor där och slängt det som inte skulle sparas. Vi slängde bara in allt där under inflyttningen. Så nu väntar vi med spänning på hur lång tid det tar innan dom fixar vattenläckan vi upptäckte i fredags.

TV: Drar två slutsatser, Orca var för tung för mig och jag fick dela upp den och se den i två omgångar. Lite för tidigt för allvarliga filmer om pandemin när man är fortfarande är mitt i den. Serien Kärlek och anarki var på tok för flummig för min smak.

Shopping: Black Friday var ju besök och jag lite crazy på bebisfiltar och annat. Shoppade bland annat hos Etta Loves, The White Company och hos Bonti.

Vi har precis kommit hem från en iskall cyckeltur i solen och jag måste hoppas i duschen på grund av frostskador. Det var så härligt och jag glömde för en stund hur synd det är att vi inte kan åka till Bryssels julmarknad i år som jag längtat efter. Nu blir det var dusch och Justin.

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.