Fredagslänkar,  Vardagen

Covid-19 gnäll och fredagstips

Fredag! Gick inte denna vecka fort ändå? Tycker nog det. Vi har faktiskt för första gången på vet-inte-hur-länge en konkret helgplan. På söndag ska vi nämligen på någon kurs om att föda barn. Den brukar vara en helg men dom har kortat ner den till tre digitala kurser och en fysisk träff i tre timmar. I Nederländerna har vi skött oss tillräckligt för att dom skulle lätta på kraven dom satte in för två veckor sedan. Vi lever ju lite ”striktare” än reglerna så vi märker inte så stor skillnad när dom ändrar. Jag tror att antalet personer som får träffas har ökat lite nu och att gymklasser får till exempel hållas igen. Gymmen har varit öppna men man måste boka tid. Jultomten fick också lite tips att förhålla sig till denna märkliga jul under veckans presskonferens. Annars har ju allt, förutom restauranger och dylikt, varit öppet som vanligt. Restaurangerna stängde för två veckor sedan men nästan alla har öppet för takeaway. Det var ju lite galet där ett tag när det var en drastisk ökning av fall från vecka till vecka. Tycker för övrigt att mönstret ser nästan likadant ut i alla länder, siffrorna varierar ju såklart men annars ser det väl ganska likt ut? Måste samtidigt säga att det är så himla svårt att jämföra våren och hösten då man dels testar mer nu och dels vet mer om Covid-19 så många får bättre behandling. Hursomhelst, vi är fem par på söndag och två lärare och om vi vill får vi välja att ha klassen via Zoom. Vi förväntas bära mask (vilket jag verkligen inte tycker är någon biggie) och det är hos vår barnmorska så vi vet att det är en stor lokal. Förmodligen så går vi dit men vi har inte helt bestämt oss. Tänker att de andra är också försiktiga eftersom dom är gravida. Apropå det här med masker, är inte diskussionen i Sverige hysteriskt kul och märklig? Att vissa blir så upprörda över att det inte är en rekommendation? Herregud, man kan ju ha på sig en mask ändå?!? Orkar inte heller inte med dom anti-maskare som tittar på länder med krav på mask där man ändå blir sjuk. Ingen påstår eller har påstått att en ansiktsmask i sig skyddar alla från att bli sjuka. För att inte tala om hur man ska jämföra när det inte finns siffror på alternativet eller hur många som använder ansiktsmaskerna korrekt. Alltså, ingen har sagt att det är en dålig idé. Som värst om man inte missbrukar användningen alltför tokigt så har det ingen effekt. Fast jag tror om vi alla tänker efter så vet vi att logiskt borde det ha lite effekt för att skydda andra.

Nu så… helgtips och även här lite Corona rant. Släpper det sen, lovar!

Helgens shopping: Advent närmar sig och därmed december. Är det någon jul man kanske ska lägga lite extra krut på julpreppen så är det kanske i år. En lyxig adventskalender känns ju som en toppen idé för att sprida en gnutta glädje varje dag. Själv fick jag en fin sminkkalender men några andra favoriter är från Bodyshop, Lush och från Jo Malone om man får tag på den. Allt behöver inte heller kosta, att unna sig en kalender med 15 minuters gratis yoga varje morgon kan vara minst lika lyxigt (och bättre?).

Helgens låt: Sinnesstämningen har inte varit på topp denna vecka. Det är kämpigt, mycket jobbigare mentalt än i våras. Vi har därför tagit det lugnt, myst, gett varandra utrymme och haft musik som bara är där i bakgrunden. Josh Gobans nya album Harmony med massa covers har spelats lite väl mycket och det är inget album som lyfter humöret men ibland måste man också bara få vara lite nere. Gillar man det man hör så är det konsert den 26:e!

Helgens recept: Ikväll blir det äntligen tacos enligt detta recept. Älskar verkligen halloumi!

Helgens serie: Den är mörk, lite obehaglig men ballet är ändå ballet och väldigt vackert. Flesh and Bone handlar om ballerinan Claire som åker till New York och därmed lämnar ett mörkt förflutet för att ta sig in på en balettskola. Kraven som ställs för att lyckas är höga och möjligtvis orimlig. Hon kämpar med att nå framgång samtidigt som hon kämpar med att att passa in och hantera sitt förflutna.

Helgens läsning: Min vän Jojo sa i somras att hon tror pandemin kommer bli som ett stort generationsskifte då sättet vi väljer att leva vår vardag skiljer sig mycket, ibland för mycket för att förstå hur den andra resonerar. Jag tror det ligger något i det. Ibland känns det svårt att tro att vi alla lever i samma värld. Samtidigt vill jag så gärna tro att alla göra sitt bästa och inte bara för sin skull utan för allas skull. Ibland försöker jag ta ner det några nivåer och tänka att alla är olika och det får man vara men jäklar vad svårt det kan vara. Jag tror inte jag gör alla rätt och vill inte vara någon moraltant men jag försöker åtminstone tänka på den stora bilden inte bara på mig och mitt liv. En del verkar försöka tänka större medan andra verkar fastna på något sense of entitlement spår. En bra artikel om det är denna från New York Post och i veckan skrevs det en bra krönika ungefär om samma fenomen (som i sig inte är något nytt). Obs! Vill poängtera att jag faktiskt tror det går att resa till exempel Sälen (så länge inte hela befolkningen åker exakt samma dagar). Det borde rimligtvis handla om hur man beter sig innan och under avfärd samt under vistelsen och efter när man är hemma igen.

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.