Girlytalk

Perfekta flöden

Då och då funderar jag över hur vi pratar med och om våra barn. Kanske speciellt i juletid har de frågorna väckts. Jag ser barn som påstås ha klätt de perfekta granarna. Eller hur föräldrar lägger ut “så tokigt hen klär granen” för att två kulor hamnar på samma gren. Jag förstår ju att allt detta sker (främst) vis sociala medier men hur kommer dessa 5-åringar känna sig när de är 13 och strävar efter perfektion i varje del av livet.

Jag tänker att det är så viktigt att få göra och bidra, att få beröm för det och sedan är det så. Det känns som att det är viktigare att ha det perfekt än att bygga självkänsla hos sitt barn. Kanske är vi påväg tillbaka till en tid då barn ska vara söta och tysta? Ta så lite plats och utrymme som möjligt?

Jag minns städning från min barndom med ont i magen. Hela familjen tvingades storstäda varje lördag. I timmar. Som tonåring kunde jag aldrig göra något på lördagar. Det skulle städas. Msn fick inte städa någon annan dag. Och inför gäster var städningen hysterisk. Stressen var 1000% hos alla vilket förstörde glädjen med jul och nyår och gäster.

Jag försöker leva mitt liv utan perfektion. Där även barn är välkomna och får bidra. Där jag hellre har en gran som jag och Nils klädde tillsammans än en perfekt gran. Där jag hellre mår bra och har gäster då och då än ett perfekt städat hem.

Jag hoppas ni får en underbar och o-perfekt jul!

Kommentarer inaktiverade för Perfekta flöden