tips

Boktips: Norrlands Svårmod

Jag har läst Therése Söderlinds bok Norrlands Svårmod. En bok som hanterar en familjetragedi ur den överlevande dottern Annas perspektiv.

Under några tunga dagar under älgjakten i september försvinner brorsan Charlie ut i skogen efter ett stort bråk med pappa Henrik. Lillasyster Anna har åkt med mamma Lisbeth till Docksta och mellanbrorsan Mattias försöker hålla sig borta. Den här dagen är första dagen på slutet. Ett par veckor senare är familjen splittrad, föräldrarna är döda och barnen är försvunna. Skingrade för vinden.

Anna växer upp hos Moster Erika och blir storasyster till Olivia. Hon växer upp med så många frågor och outtalade berättelser. När ungdomsledaren Petter kommer till byn hittar hon någon hon känner sig lugn med. Någon som lyssnar, frågar och berättar.

Boken varvar texter från de det hände och Anna var sju år, när Anna träffar Petter som trettonåring och när Anna är en trasig 23åring. Boken är tjock, 450 sidor, men historien väcker nyfikenhet och jag sträckläste den på två dagar. Den är tung, det är trasiga människor, trasiga beteenden, beroenden och missbruk. Det finns också ett ständigt sökande efter att hitta sin tillhörighet, sin historia och att förstå och fylla luckorna om vad som egentligen hände de där dagarna i september.

jag kan varmt rekommendera den här boken, den är läsvärd, gripande och svårsläppt!