Recept

Kalljästa havretekakor

Har jag sagt att jag älskar frukostbjudningar? Det kanske inte var hela sanningen, jag älskar gäster och sällskap och frukostar är på något sätt så opretentiöst och mysigt. Så när Natalia och Icey hade vägarna förbi mig för att lämna av en sak inför bröllopet passade jag på att bjuda in dem på frukost.

Sen använde jag det som en anledning att baka bröd. Jag googlade runt lite och hittade ett recept som jag anpassade lite till min smak. Förresten, kalljäst bröd – hur mycket tycker vi inte om det egentligen?!

Här hittar du orginalreceptet från Victorias provkök, nedan är det med mina justeringar.

Kalljästa havretekakor, ca 18st

7g torrjäst (1/2 paket)
2 1/2 dl kall mjölk
2 1/2 dl kallt vatten
1 dl olivolja (eller rapsolja)
2 tsk salt
3/4 dl sirap
3 dl havregryn
9-10 dl vetemjöl

På kvällen:
Blanda torrjäst, vetemjöl och havregryn. För att väcka torrjästen till liv.
Blanda vatten, mjölk, olja, sirap och salt. Tillsätt mjölblandningen lite i taget, använd gärna en maskin och kör i 7-10 minuter (har du ingen maskin får du ett bättre träningspass på köpet). Degen ska bli kladdig men inte klibbig, du ska kunna peta på den med mjölade fingrar.
Lämna bunken framme i 30-60 minuter så att torrjästen hinner vakna, sen du täcker den med plastfolie och ställer in den i kylen över natten.

På morgonen:
Ta degen ur kylen, nu ska den vara ungefär dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader. Mjöla en yta och häll ut degen, kavla den till ca 1-1,5 cm tjock och tryck ut runda kakor med hjälp av ett glas/rundform/skål.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, nagga dem med gaffel/potatissticka och låt dem jäsa under duk i 30-40 minuter.

Skjut in plåten mitt i ugnen i 9-10 minuter, låt dem svalna på galler under en bakduk. Tekakorna ska få en fin gyllene färg, så håll ett öga på dem i ugnen.
Servera gärna med ost och marmelad.