Minimalistiskt (?) mattänk
Även om det pratas mycket (i Sverige) om hur flygandet ska slopas och flygskam osv. Eller att det ska vara veganskt. För att rädda jorden. Och jag håller ju med om allt detta. Att jorden måste räddas och att flygning förstör jorden. Men matindustrin och klädindustrin är ju också riktiga miljöbovar. Klädindustrin kan ni läsa om bland annat här.
Så att ha en köpfri början på året handlar om så mycket mer för mig än vad jag skrev om i mina mål. Att verkligen fundera över vad vi behöver och undvika impulsköp. Utnyttja det jag har. Planera inköp. Faktiskt så är det ganska skönt. Att inte ha ögonen öppna för fynd eller söka efter vad vi “behöver”. Bra för plånboken och bra för miljön.
Så jag försöker göra samma sak för maten. Lite som en utmaning för att se hur mycket lättare och billigare vardagen blir när jag planerar mer. Alltså jag har inte en köpfri period på mat men äter ur frysen och kylen. Planerar påfyllningen noggrant.
Det är svårt att rädda världen med enorma steg på en gång. Men med små steg i början känns det lättare. Och vinningen är på flera plan. Miljömässigt, ekonomiskt och tidsmässigt!