Girlytalk

Om du kan bojkotta ”black friday” var tacksam för det!

Överallt läser jag om människor med privilegium som uppmanar till bojkott av konsumtion på black friday. Motrörelserna haglar fritt med shoppingfri-dag och gröna veckan. Och jag blir så jävla less! Ja jag är less på konsumtionen också men jag blir ännu mer less på att vi inte ser våra medmänniskor eller andra människors behov.

Jag tycker black friday ligger på en ypperlig tid på året. Julklappar kan köpas till barn, vinterkläder reas innan jul så kanske kan du hålla dig varmare i år. Den där telefonen som knappt fungerar så du inte kan ringa din familj kan bytas mot en nyare.

Nej det kanske inte är de som handlar de dyraste saker på black friday, de som behöver rean för att ha råd med det nya. Och visst är det vi som har råd och som lyx-shoppar som är det stora problemet. Men jag blir illamående när vi gör “minimalistiska saker” som är bra för miljön, skryter om dem på en blogg och glömmer tacksamheten.

Tex. Har du ett shoppingfritt år betyder det att du någon gång i livet haft det gott ställt och lagt mycket pengar på kläder, kanske också att du lagt dyra pengar på kläder i god kvalite som du kan använda ofta och länge. Har du inte råd med annat än en tröja från hm så håller inte den lika länge men vad ska du göra? Gå utan tröja till du har sparat ihop nog för en från ett dyrare märke som håller?

Jag menar inte att vi ska sluta göra bra saker för miljön eller konsumera mindre men i debatter måste vi minnas att vi är förbannat lyckligt lottade som kan välja att inte shoppa (för att garderoben redan är full) eller shoppa på andra dagar än på rean (för vi har råd att betala fullt pris).

Andas, tänk på allt du har och på hur många som inte har det så. Känn tacksamhet och fundera på hur du kan hjälpa dem som inte har det lika bra.

Kommentarer inaktiverade för Om du kan bojkotta ”black friday” var tacksam för det!