Recept

Recept: Blomkålssoppa

Lyxig blomkålssoppa

Som Alex skriver här upplever jag att många nyårslöften inkluderar veganism eller vegetarianism. Jag är inte riktigt beredd att gå så långt även om jag försöker att äta lite mer vegetariskt för att det är gott och enkelt att laga.

Jag har sen tidigare delat ett recept på en broccolisoppa som är god och lättlagad och här kommer nu mitt andra standard recept på soppa som jag tar till när jag vill äta varm mat men inte orkar bosätta mig i köket; Blomkålssoppa!

Receptet kommer ifrån ICA och kan även hittas här

Ingredienser

 • 2 schalottenlökar
 • 500 g blomkål
 • 100 g potatis
 • 1/2 dl vitt vin
 • 6 dl vatten
 • 2 dl vispgrädde
 • 1 1/2 msk konc kyckling- eller grönsaksfond
 • 1 dl riven parmesanost (à 30 g)
 • rapsolja
 • salt
 • vitpeppar

Skala och skär löken i kvartar. Dela och skär blomkålen i små bitar. Skala och skär potatisen i cm-stora bitar.

Fräs lök, blomkål och potatis i olja i 2 minuter. Tillsätt vinet och låt koka in i ca 1 minut. Häll i vatten, grädde och fond. Koka i ca 15 minuter tills grönsakerna är mjuka. Rör då och då.

Mixa soppan slät med stavmixer.

Tillsätt osten och rör tills den har smält, eventuellt kan du behöva värma upp soppan lite till. Smaka av med salt och peppar.

Till servering: Droppa över lite tryffelolja vid servering och rostade pumpakärnor.

Pst. Parmesanen kan med enkelhet bytas ut mot en annan smakrik ost, typ ädelost!