Jul,  Recept,  Vardagen

Glögghelgen

Hur var helgen? Jo, tackar som frågar. Den var härlig även om den innehöll ett sammanbrott. Allt var så bra. Icey hämtade mig efter min iskalla simning. Vi tog en sväng till Smaralind, ett shoppingcenter för att dels äta lite och handla sista julklapparna till hans familj. Vi hittade det vi behövde förutom en amaryllis till söndagens glöggmingel. På vägen hem åkte vi förbi mataffären och handlade det sista. Tanken var att lördagen skulle tillbringas till att baka. På fredagkväll råkar Icey välta vår kaffekanna som jag åkt runt halva Sverige för. Den var slutsåld både i Reykjavik och i Göteborg. En krossad kaffekanna senare så var mitt liv i spillror. Jag var så trött på att bo på en öde ö. Det finns knappt något och det som finns kostar en förmögenhet. Och de elektriska ljusen jag ville ha på IKEA vet jag finns i en container i hamnen men tar sig inte till det förbannande varuhuset. Materialisten i mig var så jävla less på den här ön. Och det är kallt, minus 8°C kallt. Jag kanske ska tillägga att jag var något PMS-ig och är en född drama queen. Att bo med världens lugnaste människa är inte speciellt dramatiskt och det gör mig smått uttråkad ibland varpå jag ställer till världens bråk över inget. Eller är det ett bråk när det är ensidigt?

Lördagen tillbringades således inte med att baka. Vi åkte och köpte choklad, fikade på mitt favoritfik, hittade till slut en amaryllis och en kaffekanna till glöggen. När vi kom hem så körde vi ett städ- och bakmaraton. Vi är faktiskt ett väldigt bra team där. Tjafsar aldrig och hjälps alltid åt (även om Icey gör mest). Vi bakade goda pepparkaksmuffins efter detta recept och satte fina dekorationer från Meri Meri på varje cupcake. Vi hann även baka världens saftigaste och luftigaste lussekatter. Vi använde Leilas recept, jag skippade gräddet och ägget innan gräddningen och penslade istället med ägg när de precis kommit ur ugnen.

På söndag kom gästerna. Vi var så sjukt stolta över vårt buffébord. Som som ofta var jag lite orolig att maten inte skulle räcka. Vi bjöd på vörtbröd, julknäcke, lax, hovmästarsås, julskinka, cheddar, pepparkaka med ädelost, cupcakes, pepparkakor, non stop, skumtomtar ischoklar, dumle med pepparkaksmak, en massa härliga ostar och julmust och glögg såklart. Vi har en del kvar av det mesta om vi säger så. Jag tror alla gillade något och alla uppskattade gesten. Däremot tycker jag det är jättesvårt att få till en härliga stämning med dessa islänningar. Jag är inte alls typen som tycker tystade är obehaglig men jag vill ju gärna lära känna Iceys kompisar lite mer. Det är stört omöjligt. De pratar inte så mycket islänningarna och när de väl pratar så föredrar det isländska och då hänger inte jag med.

All in all, det var en bra helg som försvann alldeles för fort.