Girlytalk

Ett omskakande möte 

Igår var jag ute och träffade elever för en referensgrupp jag behöver till hösten. Jag gör den här veckan en kort kartläggning för att se så att jag får en blandad grupp. En intervju brukar ta, beroende på hur dålig de är på tyska, 5-10 min. Vi pratar kort om deras skolbakgrund, vilka språk den kan prata, skriva, läsa, först och väldigt lite om familjen situationen och vad de tänker om utbildning i allmänhet. 

En av dessa kvinnor satt jag med för länge. Helt fascinerad. Henne ska jag berätta om nu. 

När kvinnan kom fram till mig gissade jag snabbt att hon var i min ålder, hon visade sig vara ett år äldre än mig, 34 år. Hon berättade att hon kommit hit från Syrien och studerat tyna i snart ett år men varit i Tyskland i två. “En månad efter att jag kom hit födda jag mitt barn”. 

Det var hennes femte barn. Nu är hennes man pappaledig så hon får studera. Jaha sa jag, och antecknade att hon bor med sin man och deras fem barn. “Nej nej min nästäldsta dotter bor i Köln. Med sin man. Hon ska snart ha tvillingar!!” 


Jag kände att jag först inte fattade någonting. Hur kan en kvinna på 34 år, modern, i min ålder, gifta bort sitt barn på det här viset?! Men samtidigt kan jag ju så klart inte drömma henne. 

“Hon är 19 år. Jag bad henne att hon inte skulle gifta sig att hon skulle studera och göra roliga saker först men hon är ju myndig och kär så hon gör som hon vill”. 

Jag började räkna och insåg att hon fått barn väldigt ungt. Väääääldigt ungt. Hennes äldsta son är 21 år. Hon är 34 år. Och har varit gift i 22 år. 

Hon brann för barn och vill jobba på förskola eller som lastbilschaufför. Hon pratade om att barn inte ska vara någons fru och ta hand om sina svärföräldrar eller föräldrar utan bli omhändertagna. 

Kände mig chockad över mötet. Så stark kvinna. Så tacksam över att jag inte blivit bortgift. Att jag inte fick barn som 13-åring utan 33-åring. Galet vad olika öden vi kan ha. 

Kommentarer inaktiverade för Ett omskakande möte