Girlytalk

Är detta verkligen för barn?


I veckan besökte vi ett bibliotek och jag fastnad för den här boken. En bilderbok om det titeln säger: veckan före barnbidraget. En sida om varje dag där mamman och barnet inte har råd med korv till makaronerna, nya ställer eller bensin. De letar i fickorna efter pengar för att köpa lördagsgodis, på måndag kommer barnbidraget. På söndagen blir mamman deppig så barnet underhåller med tivoli i lekparken. 

Jag får ont i magen av detta. Jag förstår att detta är en verklighet för många barn och vuxna men är det verkligen något man ska läsa saga om? Något barnen ska lastas med? Att det inte finns pengar. 

Jag tänker mig att barn så klart känner på sig när det är kärvt eller föräldrarna mår dåligt men jag tycker inte att det är något barnen ska lastas med. Det får man ta med vuxna vänner eller partners. 

Jag har själv behövt bära och veta mer om mina föräldrars psykiska mående än vad jag har velat. Men jag trodde aldrig att jag som barn (och äldsta barn kanske) hade något val. Jag trodde att min mammas depression med allt vad det innebär var mitt ansvar: jag skulle stötta henne, peppa henne och hjälpa henne med alla sysslor. Ja ni förstår. Det är ett litet känsligt ämne för mig. 

Vad tycker och tänker ni?