Girlytalk

De förklädda flickorna i Kabul 


Alltså den här boken berörde mig så djupt. Den handlar om att man i Afghanistan kan klä ut sina döttrar till söner för en rad anledningar: det ska ge tur så att man sedan får en riktig son, ge flickan frihet eller syskonen frihet (kvinnor får bara gå ut med en manlig släkting) eller för att beskydda en annan son. Eller för att flickorna ska få känna på frihet åtminstone för ett tag. 

Boken följer olika kvinnoöden och fokuserar på olika saker men alla är de samma: det är förjävligt att vara kvinna där (och kanske i hela världen) men det finns en glöd, en inte styrka och något magiskt hos dessa kvinnor (och kanske i alla kvinnor). 

Jag kan inte riktigt förklara varför den här boken berörde mig. Kanske för att jag möter kvinnor från Afghanistan eller för att jag också är kvinna. Hur fri är jag? Hur kan jag hjälpa? Varför har män makten? 

Läs den! Finns här och här. en rescension från SvD finns här!