Girlytalk

Att bo i Tyskland

Escaping reality önskade ett inlägg om hur det är att bo i tyskland, det kommer här och det kommer bli långt. 

Allmänt: i största allmänhet trivs jag väldigt bra här, det jag saknar är mina bästa vänner och egentligen inte Sverige. Jag upplever Tyskland som ganska likt Sverige men det finns så klart för- och nackdelar med båda länderna. 

Boende: bostadsmarknaden är mycket mer human här och tillskillnad mot Sverige, där normen är att belåna sig så mycket som man kan, så försöker tyskar att hålla nere sina lån och dessutom betala av dem rask takt. Det tillsammans med ett annat system för att köpa lägenhet gör att det är billigare att bo här och dessutom lättare att hitta lägenhet. 

Dessutom är det trevligare (?) att bo här. Man har städveckor för trapphuset och ibland också för trädgården/gården vilket alla tar på största allvar vilket gör att det är rent och fräscht men också en trevlig grannsämja. 

Jobb: har du en akademisk utbildning så kommer du få jobb. Det tyska skolsystemet är uppdelat så att efter grundskolan så delas eleverna upp de med bra betyg går på gymnasiet (typ sam/natur) och kan sedan gå vidare till universitet medan de med sämre betyg går en tvåårig (tror jag) lärlingsutbildning och kan sedan jobba med mer praktiska yrken. Man kan säga vad man vill om det här systemet men det gör så att folk får jobb. 

Det är en enorm fördel om du kan tyska. Tyskarna är överlag dåliga på engelska men otroligt hjälpsamma och trevliga. 

Fritid: tyskarna är galna i friluftsliv och naturen. Alla äger funktionskläder och vandringsskor. Folk vandrar, cyklar och springer hela familjer tillsammans. Riktigt kul och inspirerande. Fotboll är väldigt stort här och när Bayern München spelar stannar stan eller lever upp, alla ser fotbollen. 

Man umgås överlag ute på en pub/bar/ölhus. Kanske inte alltid i after work utan mer som i att vi ses och tar en öl. 

Traditioner och familj är superviktigt. Både större traditioner som jul men också lokala traditioner och familjetraditioner. 

Det här blev mest fakta. Återkommer med mina tankar. 

Kommentarer inaktiverade för Att bo i Tyskland