vänner

Måste man lära känna vänners partners? 

Jag tror att många av oss har en eller flera vänner som har svårt att stadga sig med en partner. Vännen vill väldigt gärna ha ett “Svensson-liv” med man, barn, hus, hund osv. Men vännen är av någon anledning lite “skadad”. 

Jag har en sådan vän iaf. Hon är alltid i ett förhållande men förhållandet varar Max två år, sedan är hon singel i 2-3 månader för att sedan dejta någon ny en gång och bli tillsammans igen. Nu är vi så pass gamla att jag kan se mönstret. Så här har det varit i femton år. De månader då hon är singel är hon superlycklig och en himla fin människa och vän. Medan när hon är i ett förhållande knappt hör av sig, lägger all sin lycka i hans händer och slutar med alla sina intressen till förmån för hans. 

Precis som att jag inte är så intresserad av andras barn så kan jag inte uppbåda intresse för den här vännens partners. Nu har de varit ihop i sju månader, hon ska flytta från sin lägenhet i Sthlm till en mindre stad och sluta på sin utbildning på universitetet så visst är det ett seriöst (?) förhållande. (I mina ögon går det för snabbt men det är en annan femma). Men jag kan inte ta det på allvar. Vännens förhållanden har alltid det här mönstret. Stora drömmar om framtiden. Man måste agera snabbt. Man pratar om barn efter en månad. Man pratar om sitt livs kärlek efter en dejt. Och sedan är det slut. 

Jag älskar att umgås med vänner och deras partners (och ev. barn). Älskar att känna mig som en del av en stor familj. Och många av mina vänners partners är väldigt goda vänner till mig idag och en lika självklar del av mitt liv som vännen var. 

Vännen i inlägget vill ju också ha den relationen men jag orkar inte lära känna hennes pojkvänner på djupet eller om jag ska vara ärlig lägga ned tid på att träffa honom alls för att jag inte litar på deras relation. Varför ska jag ta mig tid att lära känna en person som helt plötsligt kommer vara borta? Jag antar att vännen är vad som kallas seriemonogam? 

Kan ni förstå mina känslor? Är jag en väldigt elak och dålig vän? 

Kommentarer inaktiverade för Måste man lära känna vänners partners?