barn

Vad är jämställt?

Nu när vi ska bli föräldrar så tänker jag mycket på min och Vs relation. Vi har ju lixom skaffat oss ett projekt på minst 18 år som ingen av oss kan ta oss ur så samarbetet måste funka. 

Som ni vet är det vädligt viktigt för mig att få fortsätta vara Alex och inte bara mamma, även om jag inser att livet och jag kommer förändras. 

Både jag och V vill vara närvarande i våra barns liv. Krama dem, uppmuntra dem, följa med i deras värld och uppleva saker med dem. Och det kräver ju ett visst mått av jämställdhet. Men vad är jämställdhet? 

Är jämställdhet att vara vakna varannan natt? Att om jag ammar så byter V blöja på natten? Att ta lika många bajsblöjor var? Att jag ska pumpa ut så att V får flaskmata? 

Och hur kan man visa på jämställdhet utan att för den sakens skull trolla bort det faktum att jag och V är individer med helt olika förutsättningar, styrkor och svagheter? 

Jag upplever redan nu, utan barn, att föräldraskapet kommer med en massa krav som är helt motsatta. Tex att man ska vara föräldraledig men inte för länge, man ska amma men inte för länge, man ska jobba men inte för mycket, man ska dela föräldraledigheten men kvinnan ska ta allt ansvar. 

Jag kan också bli less på jämställdheten. Jag har ett kontorsjobb medan V jobbar 100% i projektform där han kan jobba dygnet runt i månader och sedan ingenting i några veckor. Vi har inte samma förutsättningar varken som varandra eller som andra föräldrar. 

Jämställdhet är så jobbigt när det är ett stereotypt krav utifrån, där samhället försöker trycka in oss i formar där vi inte passar. Däremot den uppdelning av vardagen som jag och V lever i, är vad jag kallar rättvis, alltså enligt oss.