Sverige,  tankar

Var är ledaren? 

I Tyskland skrivs det inte trevliga saker om Sverige just nu. Det skrivs att Sverige är stängt och ohumanistiskt. Oansvarigt och i undertonen rasistiskt. 

Jag är så besviken på Sverige. Situationen med flyktingarna är ansträngd, ja. Det är den även i Tyskland. Asylboenden brinner här också och nazister och rasister delar ut flygblad. Precis som i Sverige. Hela mottagandet av flyktingarna (alltså det första) sker med hjälp av frivilliga. Det bor flyktingar överallt. Kontor, skolor, lägenheter, butiker, lager, överallt. Situationen är desperat både i Tyskland och Sverige. 

Men i Tyskland finns en ledare som för sin politik, det tyska folkets politik, med öppet flyktingmottagande. I Sverige för politikerna SDs politik. Varför säger folk att Sverige är “fullt”? Jo för att statsministern/andra politiker/regeringen säger att det är fullt. Varför ska privatpersoner kämpa? Ge av sin tid när politikerna gett upp? 

  
Vi måste påminna oss om att flyktingarna inte kommer för skojs skull. Om de hade kunnat hade de stannat i sina hemländer där de hade bostad, jobb, familj, vänner. Men på grund av krig går det inte. Valet står inte mellan ett liv i hemlandet eller Sverige? Det står mellan att dö eller leva någon annanstans. Att så många människor väljer att komma till både Sverige och Tyskland är en komplimang. En komplimang till våra sociala försäkringssystem, vår demokrati och vår människosyn. 

Återigen. Det är dags för våra ledare att ta ansvar. Vara kreativa. Mana folk till kamp inte till att ge upp. Inte lägga sig platt medan människor flyr för sina liv och hoppas att någon annan gör jobbet.