resor

Berlin: haus am checkpoint Charlie

det är få historiska händelser som fascinerar mig så mycket som Berlinmuren. Just för att det finns så många saker att fascineras över. Mina topp tre fascinationsmoment är: 

1) hur de diskuterade fram att muren skulle “byggas” det är så ohumanistiskt och galet. Sedan också utförandet och västs reaktioner, vad visste de och varför gjordes ingenting. 

2) alla kreativa rymningsförsök och lyckade rymningar. 

3) murens fall. Historier och bilder från de dagarna fyller mig med så mycket hopp och visar på att vi alla är människor. 

Så! Att gå på museumet vid checkpoint Charlie är en dröm jag haft i säkert tio år. Se alla rymningsuppfinningar och lära mig mer. 

 

på vänstersida ligger museet
  
Men museet är litet och rörigt. Visst fanns det exempel på en del väldigt kreativa sätt att smuggla sig själv och andra över och genom muren men det var allt. Utställningarna var inte i kronologisk ordning utan på en och samma vägg hoppade texterna mellan -83, -85 och sedan -63. Texterna var skriva på minst fyra språk tyska, engelska, franska och ryska. Ordningen på språken var olika ibland var engelskan på andra plats och ibland ryska. Texten var också väldigt liten och hela tiden i olika storlek och tecksnitt och det kändes mest som om de hade tryckt in så mycket de kunnat på den yta som fanns. Ibland tyckte jag också att den engelska översättningen var dålig och fick läsa den tyska för att förstå. Det fanns ingen route att gå och ett rum kunde vara om rymningsförsök, nästa om murens politiska historia, sedan om något helt orelaterad och sedan om rymningar igen. 

På museet fanns också en utställning om krisen i Ukraina, andra östländer, Raoul Wallenberg mm. Fina utställningar speciellt den om Ukraina var otroligt vacker men det kändes mest rörigt. Va fan har detta med muren och checkpoint Charlie att göra? 

Kaféet och museiebutiken var också under all kritik, bredvid museet låg en bättre butik. 

 

detta såldes i museebutiken, vem köper detta i berlin?
 
Jag hade väldigt höga förväntningar och blev besviken. När vi var i Caen på ett museum där om andra världskriget så var deras del om muren betydligt bättre.