Girlytalk

Så mycket viktfokus

Av naturliga skäl så har det blivit mycket bloggande om att försöka få barn för mycket av mina tankar kretsar kring just det och nu har jag också börjat erkänna för vänner (dock enbart nära vänner) att vi försöker och att det går så där. Och till min stora förvåning så är vi ju fler. Det låter ju som att alla blir gravida på första försöket men när man forskar lite så är det inte alls så. Dessa inlägg är inte menad att stressa någon utan jag hoppas att det kan sprida lite hopp i den här djungeln av tips och råd om hur man bäst blir gravid.

Jag berättade för en av mina bästa vänner, som har en son på sex månader, att jag inte vågar gå till läkaren (i Sverige) dels för att jag tidigare haft problem med utebliven mens och blivit illa bemött av vården men för att jag vet vad de skulle säga: jag är nämligen underviktig. Mitt BMI är under 18 vilket då räknas som underviktig. Vi skulle prata kost och träning och sedan så skulle jag få rådet att träna mindre och gå upp i vikt.

Min vän berättade då att när hon och hennes man bestämde sig att få barn så var det tvungna att använda sig av IVF detta berodde inte på henne utan på mannen som är steril pga sjukdom men sparat spermier sedan tidigare. När de var på första kontrollen hos ett landstingssjukhus fick de beskedet att de inte kommer få genomgå behandlingen förrän min vän gått ned i vikt för nu var hon överviktig.
Min vän är överviktig ja, om du tittar på BMI. Men om du tittar på hennes kropp och hennes livsstil så skulle jag säga att “det finns lite att ta av”. Hon har naturligt stora bröst och stora höfter men hon har supersmal midja och egentligen inget fett över magen. Hon tar 150 kg i benböj och springer milen på 45 min. Hon tränar en bollsport tre gånger i veckan och äter, vad jag skulle kalla, normalt. Ja kanske skulle hon kunna träna ned sig och hon skulle kunna banta men hon är sund. Hon bär inte runt på massa fet utan på muskler och på en kropp med naturliga kurvor. Hon säger själv att det inte spelar någon roll hur mycket hon tränar hennes bröst blir aldrig mindre än en G-kupa.

Typ så här ser min vän ut i kroppen:
dbc1993ff8954e8b4c5c609d5ce1d7446787be34

Hon är alltså en snygg hälsosam vältränad kvinna i sina bästa år (runt 30) som nekas hjälp av vården när det är enda alternativet. Och jag blir så jävla trött på allt dessa viktfokus. varför ser vi inte till hur människan mår istället? Både insida och utsida?

Hur min vän till slut fick sitt barn?
Privat alternativ, så klart! För där de tjänar pengar på dig så tjänar de också på att hjälpa dig, på gott och ont.