tankar

“… Och så ett litet glas rosé.”

En sak jag har reflekterat över sedan jag flyttade från Sverige är alkoholkonsumtionen i Sverige på sommaren. 

Jag tycker att den märks överallt just nu i bloggar, på instagram och övriga sociala medier. Var och varannan bild/inlägg innehåller alkohol och det på ett “slentrian mässigt” vis. Man slänger in det lite så där i förbi farten så att det låter naturligt som något man gör dagligen “sedan satte vi oss i solen med en öl”. Vilket det ju inte är för de flesta det är därför vi känner oss tvingade att visa upp det. Men vi vill ju inte verka som att vi har problem eller är ovana vid kultur eller att vi inte är världsvana där av slentrianen. 

Och jag funderar på vad detta gör med unga människors syn på alkohol. För alkoholreklam är ju förbjuden till människor under 20 (?) men när din favoritbloggare skriver några gånger i veckan att det dricks både det ena och det andra. Jag läste i en blogg att hen inte ville skriva när hen bar bakis för att inte romantiserar bilden av alkohol, hen skrev alltså om varje gång det dracks men inte när hen var bakis? Tror snarare att det beror på att bakis inte är lika glamouröst som alkoholintaget. 

Jag dricker också alkohol och tycker att det är gott. Men behöver jag skryta om det varje gång? Nej. Kanske är dags att ta sig en funderare på vad vi vill förmedla med detta eviga skrivande om alkohol. 

(Att skriva om alkohol då och då är inget jag tycker är fel, men att x antal gånger i veckan skriva att man tar sig ett glas det är vad jag filosoferar över.)