livet,  lördag

Bok- och soppklubben

I ett inlägg ganska nyligen skrev Alex om nya böcker i bokhyllan, och den första boken hon har med i sin lista valde jag i måndags till vår bokklubbsbok. De sista tio åren har jag varit med i en bokklubb. Den nuvarande startade jag med en kollega när jag flyttade till stan för åtta år sen. Deltagarna har varierat, men tre av oss är med från start och de andra fyra har bytts ut. Vi har landat i att 6 personer är ganska lagom. Alla har tillräckligt många tallrikar, bestick, stolar osv utan att det blir för trångt. =)

Vi träffas en gång i månaden med uppehåll i juli och en av oss är värdinna. Den kommande värdinnan väljer bok. Reglerna är enkla. Den ska finnas i pocket, inte vara mer än 300sidor, ingen facklitteratur och på svenska. Sen kan man välja att läsa eller lyssna, på svenska eller engelska – men alla läser samma.

Sen träffas vi 18-20. Äter soppa, macka, te och något sött. Och pratar om allt mellan himmel och jord. Och lite bok. Historian, språket, berättartekniken, översättningar, personkaraktärer eller vad som faller oss in. Vi gör inte anspråk på att vara djupa, intellekta eller speciellt kunniga. Vi har trevligt, mysigt och får möjlighet att läsa böcker vi kanske inte valt själva i första hand.

Vill Du starta en bokklubb? Gör det enkelt, det ska vara som en bonus en vardagskväll. Inte uppta hela kvällen, för då försvinner alla småbarnsföräldrar. Och opretentiöst, soppa på konserv och ostmackor ÄR okej middag om man har rätt sällskap.

Nej, nu ska jag ut i solen och njuta lite. Ha en fin lördag!