resor

Argentina del 2

Då fortsätter vi restipsen från Sydamerika.
Efter Buenos Aires, ta gärna flyget från inrikesflygplatsen (El Aeroparque Jorge Newbery) till Puerto Iguazú, för att se de mäktiga vattenfallen på gränsen mellan Paraguay, Brasilien och Argentina.

1. Iguazú Falls, ett måste om du är i den här delen av Sydamerika. Räkna med en heldag på båda sidor av fallen och börja gärna med den Brasilianska sidan – för att sakta smyga dig på de mäktiga fallen och se dem från sidan. Räkna med att du kommer bli blöt under dagen. FöIguazu-Fallsr det är mycket vattendroppar i luften! Har du turen att vara på plats under en period av fullmåne kan du inte missa “Full moon tour”! Det är en magisk upplevelse att enbart i månens sken gå genom träskmarker och anlända till en utkiksplats ovanför fallen! Tips för en resa till vattenfallen, då de ligger nära regnskogen ta med myggspray/myggstift, en varm tröja för kalla mornar, och lättorkade kläder för dagsutflykter.

2. Vinprovning i Mendoza, gillar du vin är Mendoza ett resmål du inte får missa. Mendoza ligger vid foten av Anderna, i ett ökenlandskap som till stor del växer genom konstbevattning. Det finns massor med olika nivåer av vinturer. Köp en karta, hyr en cykel och gör din egen tur – är det absolut billigaste alternativet. Då priserna på vin i Argentina är väldigt låga generellt, valde vi en lite dyrare arrangör där besök på fyra vingårdar ingick, samt en trerätters lunch på den sista vingården. Jag kan bara lovorda Ampora Winetours , de var professionella, pålästa, erbjöd varierande utbud och säkra minibussar. Och jag köpte med mig femflaskor vin, som klarade ytterligare 2 veckors backpackande och transport hem utan att krascha. Så våga – det funkar!Rafting

3. Forsränning, jag har provat på forsränning två gånger. Båda gångerna i Sydamerika (Urubamba River i Peru och Mendoza River i Argentina). Vi valde arrangörer med omsorg och fick ett mycket professionellt bemötande. Flytvästar, hjälmar, räddningspatruller och betydande säkerhetsavstånd mellan de olika “flottarna”. White water rafting är en adrenalinkick utan dess like, så även om ni inte provat förr – våga testa =)

4. Långfärdsbuss, det här kanske låter hur galet som helst. Men långfärdsbussar i Sydamerika är i en klass för sig. Det är breda, sköna recliner säten i skinn med WiFi på bussen och annan lyx. På senare tid har dessa bussar också kommit till Sverige – men i Sydamerika har de funnits i flera år. Du kan köpa en biljett och beroende på hur mycket du är villig att betala kan du välja stolar som går att fälla ut helt till sängar – till mindre lyxiga men väldigt sköna säten. Istället för att ta flyget, ta bussen mellan två orter. Ni sparar en natt på hotell och får samtidigt chansen att se mer av detta magnifika land! Se bara till att packa ordentligt med mellanmål och dryck, och försäkra er om att det finns lånefiltar på bussen. Eller packa er handduk/varma kläder för de timmar du vill sova. ( i Argentina åkte jag från Mar del Plata till Mendoza, totalt 17h)

5. Punta del Este, ja… det här är inte Argentina, det är alldeles rätt. Det är grannlander Uruguay som bjuder på denna beach pärla. Punta är dyrt, men det går att hitta prisvärda hosel även här. Vi bodde enkelt, men rent. Och otroligt nära till havet. Punta är Medelhavets Rivieran, det är sol, surf, party, god mat – och lite dyrare än övriga regionen, men det är det värt. Vi bokade hostel bara några dagar innan vi anlände, vilket inte gav oss det största utbudet – men ändå prisvärt och fräscht och vi hittade det på www.booking.com eller www.hostels.com

Nästa restips blir från en annan del av världen, Tokyo! Ställ gärna frågor i kommetarsfältet om det är någon ni undrar övereller vill veta mer om 🙂