Sex,  tankar

Vad handlade sexualkunskapen om egentligen?

Jag hade sexualkunskap första gången i ettan på gymnasiet, det var väl en del av naturkunskapen antar jag. Innan dess gick jag inte i svensk skola så ni får jättegärna komma med era erfarenheter här eller rätta mig om jag har fel.

Eftersom att det här med sexualkunskap och besök hos ungdomsmottagningen var helt nytt för mig så minns jag vissa saker väldigt väldigt tydligt.
Det första är den klassiska sätta-på-kondom-på-banan för att lära sig hur en kondom används.
Och det andra är att läraren (eller var det gubben på ungdomsmottagningen?) sa att man alltid ska använda skydd (kondom) för att det är bara två dagar i månaden som man INTE kan bli gravid.

Alltså jag var så sjukt orolig för dessa två dagar, även fast jag använde p-piller och jag funderade i flera år på vilka dessa två dagar var och när de inföll. Dock ska det noteras att jag aldrig försökte få ytterligare information i ämnet. Det var för ungefär fyra år sedan då en då nära vän till mig försökte bli gravid och berättade för mig att man har typ två fertila dagar i månaden som jag lixom fattade och började läsa på, och insåg hur svårt det är att bli gravid. Att det handlar mer om att pricka rätt än att bara ligga typ en random dag i månaden.
Det jag vet om att bli gravid (återigen här kanske jag är lite extra naiv eller puckad) har jag lixom lärt mig själv, jag har dock inte brytt sig så mycket hittills eftersom att jag inte varit intresserad av att bli gravid tidigare.

Och nu undrar jag: vad är sexualkunskapen till för?
Jo i mina ögon enbart för att skrämma folk. Det var ren och skär skrämselpropaganda för att tonåringar inte skulle ha sex och även om de nu skulle ha sex så skulle det vara skyddat. Att man har två “säkra” dagar i månaden är ju ren och skär lögn. Helt ärligt, tonåringar kommer att ha sex ändå.
Däremot så finns det massor av missuppfattningar när det kommer till att bli gravid. Både hur man blir gravid och hur olika preventivmedel fungerar. Borde inte sexualkunskapens fokus ligga här? På både olika skydd, samt hur de fungerar med hormoner/inte hormoner, så att man kan välja rätt skydd? Samt på det fina med sex, personligt, skönt, intimt osv? Men också på hur man faktiskt blir gravid, både på naturlig väg men också genom IVF och med de hjälpmedel som finns? Missfall, abort och att föda barn? (Både ur mannens och kvinnans perspektiv).

För att lixom ta bort press, missuppfattningar och göra det lättare både att bli gravid och att undvika att bli gravid men fortfarande njuta av sex istället för att sprida lögner och göra sex till något hemligt och tabubelagt?

Hur var er sexualkunskap? Upplysande eller förmanande?