kropp,  tankar,  tips

Balansen och näringsinnehåll är viktigast

Jag har en kund som behöver hjälp med att återfå energin i vardagarna. Hen är alltid trött, trots att hen tycker att hen gör allt rätt.

Jag hjälpte till och gjorde i ordning ett kostförslag som personen ska följa för att, förhoppningsvis, bli piggare. I kostrådet innehåller det dagligen juice. Kunden ifrågasatte detta då hen hört att juice är farligare än läsk.

De flesta människor idag lider av brist på vitaminer och/eller mineraler. Detta beror på flera olika individuella saker men generellt för att vi äter mycket kemikalier, stressar för mycket och att den mat vi äter (o-ekologisk främst) innehåller mindre näring än tidigare. Det är också väldigt få som får i sig det rekommenderade 500 gram frukt och grönsaker om dagen. Kort: vi äter fler kalorier men mindre näring.

Juice (självklart färskpressad) innehåller kalorier ja, men är också packade med viktiga näringsämnen.
I de exempel där juice anses farligare än läsk hade personerna som togs upp och blivit överviktiga druckit flera liter juice om dagen och det är här vi har problemet. Juice ska inte drickas som törstsläckare utan som mellanmål/vitaminkick/kosttillskott. 1 dl juice (ca 100gram frukt och/grönsaker) om dagen är en perfekt mängd och kan drickas när som helst under dagen. Eftersom att juice innehåller socker och ger energi rekommenderar jag att dricka på förmiddagsfikat eller tidigt på eftermiddagen (när lunchen börjar gå ur kroppen).

Precis som med mycket annat så är det alltså inte juicen i sig som är farlig utan mängden juice. Och tänk på att juice inte behöver vara frukt även grönsaker gör god juice och blir då många gånger mindre sockerrika.