Förhållanden,  livet

Hur gör man med en dumpad kompis?

timthumb.php

För några veckor sedan så frågade en tjej mig hur jag hade velat att mina vänner och kompisar var och gjorde för mig precis när jag hade blivit dumpad. Jag gav ju aldrig mina vänner en chans. Jag stängde ute dom helt i flera månader. Efter kanske tre månader så skickade jag i alla fall ett mail och förklarade frånvaron men bad också om tid och plats att få vara själv. Alla reagerar ju annorlunda när dom blir dumpande och just det tror jag är viktigt att tänka på även om det är uppenbart. Tjejen jag träffade sa att det kändes som om hennes kompis som precis hade blivit dumpad bara helst ville vara ledsen. Sådan var ju jag med, tills det slutade vara så. För mig var det viktigt att få vara ledsen. Att det var okej att vara ledsen. Det kan inte varit kul för min kompis Kris som jag pratade med varje dag att lyssna på mig men inte en enda gång övergav han mig. Han kan säkert svara bättre på frågan om när det vände än vad jag kan. Jag vet att jag flera gånger sa att jag måste få vara ledsen och att jag var okej med att mitt ex inte var ledsen för jag visste att i slutet skulle jag vara den som mådde bäst fortast. För jag tog mig tid. Och tid, tid är det enda som hjälper på riktigt. Det finns inga quick fix till att pussla ihop ett krossat hjärta. Du kan hångla hur mycket du vill, dricka hur mycket vin som helst eller äta hur mycket Ben & Jerry som helst – inget kommer hjälpa i längden. Vissa saker som brist på sömn och mat kommer göra sitatutionen värre än den är men då får det faktiskt vara så ett tag. Brist på sömn är dock betydligt värre än bristen på mat. En snäll kompis påpekar att det inte är så bra men säger också ifrån när det gått för långt. Alla separationer, alla människor, alla förhållande är olika och jag kan bara utgå från min situation men här kommer några tips på vad jag uppskattade och inte uppskattade efter att jag blivit dumpad.

 

– Säg aldrig något så idiotiskt som “jag vet precis hur du känner”. För du vet inte. Inte så där exakt och precist som det uppfattas. Jag blev uppriktigt arg när jag fick höra sådant.

– Var ett tyst sällskap. Att bara finnas där var kanske det jag saknade mest. Att gå från ett samboförhållande till extrem ensamhet var tufft. Samtidigt orkade jag inte vara social.

– Ställ inte en miljon frågor. Eller ens två. Hade jag velat prata så hade jag gjort det.

– Snacka inte skit om exet. Tanken var säkert god men det gjorde mig bara förbannad.

– Erbjud inte hjälp utan gör det bara. Istället för att fråga om du kan bjuda på middag så laga middag och kom över.

– Hör av dig. OBS! Inga frågor.

– Tyck inte synd om den nydumpade kompisen. Det är så nervärderande.

– Säg ifrån. Som sagt, en väldigt bra vän är inte bara snäll genom att vara snäll utan en bra vän säger ifrån med kärlek. Någon dag måste man våga/orka ta tag i livet. Hur man gör det är upp till var och en. Det må vara något idiotiskt som när jag blev tokfull en tisdag och hånglade med en 21-åring för jag var så jävla trött på mitt ex och hans konstant svek. Att jag kunde skratta åt mig själv var nog ett tecken på att jag kommit längre än jag trott. Och att jag då hade vänner som skrattade åt mig och inte dömde mig var viktigt. En moralpredikan där och jag hade nog krupit tillbaks in i mitt skal.

– Ställ upp. Det krävs ganska mycket mod när man blivit dumpad och känner sig som värst att be om hjälp. Så om det händer säg då inte nej. Om du inte kan hjälpa själv så kanske du kan hjälpa genom någon annan?

– Använd inte ordet singel förrän din kompis gör det.