kropp,  tankar

Hur ska jag bli en större människa?

Vi frågor oss fel sak. Speciellt kvinnor.
Vi pratar om bantning. Om viktminskning. Om dieter. Om genvägar till den där perfekta kroppen som vi ser överallt.
Men helt ärligt. Nu var det längesedan jag såg en perfekt kropp. Inte för att de inte finns längre men för att jag inte bryr mig. Jag är långt ifrån perfekt. Kort. Och kurvig. (Men smal, inga bröst men för stor rumpa). Ja jag precis som “alla” kvinnor kan om vi vill hitta saker att förändra.

Jag hör på jobbet, på en kvinnodominerad arbetsplats, dagligen olika sätt att banta eller gå ned i vikt. Det är allt från hur stora portioner man ska äta till att om man snusar så blir man smal.

Och det här är fel fråga att diskutera. Vi ska diskutera hur vi ska bli större. Hur vi ska bli fysiskt starkare men också hur vi ska bli större mentalt, kunna mer, göra mer, vilja mer, orka mer.
Om vi diskuterade hur vi ska komma framåt, från där vi är, och utvecklas och bli bättre människor skulle vi må så mycket bättre än om vi diskuterar hur vi ska bli lika smala som när vi var 15. Och med psykisk hälsa kommer övervikten sjunka.

(Visst vet jag att det är farligt med övervikt. Att risk för sjukdomar ökar och belastningen på kroppen blir för stor. Men det vet ALLA. Och många som diskuterar övervikt och bantning på mitt jobb är absolut inte tjocka eller överviktiga. Och att diskutera det här, var och varannan dag, ger absolut ingenting.)

Nej vi måste ställa oss frågan hur vi ska bli större, inte hur vi ska bli mindre!