kropp,  München

Besök hos läkaren

Jag har besökt otaliga läkare världen över, jag lider ju av kronisk sjukdom och har varit inlagd på sjukhus efter olycka. Många bra läkare och framför allt sjuksköterskor har jag träffat på. Men på vårdcentralerna i Sverige (nu drar jag alla över en kam här) så har jag i regel blivit dåligt bemött. Från det att man ringer och bokar tid och blir ifrågasatt; “hur sjuk är du egentligen?” “nästa lediga tid är om tre veckor!” etc. till läkare som knappt bemödar sig att titta på en (sjukaste exemplet är när jag hade hosta och läkaren tittade mig i öronen (?) sa att jag bör motionera mer och vila. Då hade jag hostat så jag kräktes i tre veckor…) och ordinerar vila.

doktor

Idag var jag hos en läkare här. Och jag blev så otroligt välmött. Jag ringde igår för en tid, återigen mot hosta, sjuksköterskan som svarade pratade länge och väl med mig och bad om ursäkt för att jag fick vänta ett dygn på att få tid. Eftersom att jag inte är akutsjuk så tycker jag inte det är ett problem, hon gjorde helt rätt bedömning.
Jag kom försent till tiden, ca 5 min, för att jag körde fel. Återigen var sjuksköterskan förstående och jag fick gå direkt in till läkaren och betala sedan. Läkaren var trevlig och lyssnade, förklarade vad han gjorde och vi pratade om hur jag kan få hit mina journaler. han tog sig tid och det hela var över på 15 min. Då betalade jag 15 euro och åkte hem. Med en liter hostmedicin utskriven. Som jag skulle ta vid behov.

Jag kände mig så sedd och trygg. Hurra för den tyska vården! (och den svenska vården må vara billig men den är långt ifrån bäst i världen!)