tips

Filmtips: boktjuven

Okej så nu har jag sett boktjuven.
Filmen handlar om Lisel som blir evakuerad till ett äldre par under andra världskriget. I mycket så försöker filmen spegla de “vanliga tyskarna” under kriget. Ransonering, judehat, mobbning i skolan, inkallelse till krig osv. Men det man ska komma ihåg är att det är en ungdomsfilm så den går inte riktigt på djupet utan håller sig på en ungdomlig yta. Men det sagt så gör det inte alls filmen dålig.
Tvärtom, jag älskade den! Tycker de hade fångat boken riktigt bra och skådespelarna är fantastiska. Både barnskådisarna och de vuxna känns som om de är valda med omsorg. Och jag är helt kär i deras engelska, där de bryter på Tyska.

thebookthief2_zps0e6cccf2

Filmen är inte storslaget amerikansk utan jobbar med små medel, små nästan osynliga gester och känsloyttringar för att visa hur de olika karaktärerna känner och tänker. Och skådespelarna är bra på just detta. Speciellt bokens huvudperson Liesel.

Jag ger filmen fem av fem trots att den så klart, inte är lika bra som boken. Men bra nära!