Bröllop

Ett tyskt bröllop

V berättade för mig hur ett tyskt bröllop går till och det verkar vara som följande:
Först gifter man sig borgligt, detta kan vara en vecka eller några dagar innan man gifter sig kyrkligt (det är inte lagligt att gifta sig enbart i kyrkan) då är bara närmaste familjen närvarande och man äter sedan middag på en restaurang.

Sedan har man en fest som är som en vanlig fest, alltså normalt uppklädda som om man skulle gå på krogen, med släkt och vänner. Där vännerna (och släkten) tar med sig porslin som de krossar framför brudparet för att bringa lycka, i Tyskland säger man Scherben bringen Gluck som betyder typ krossat porslin ger tur (typ motsattsen till sju års olycka vid kross av spegel). Och brudparet måste sedan städa upp. va fan?…

IMG_2448

Sedan gifter man sig i kyrkan (om man vill) och då är det som i Sverige att man och fru (man är ju redan gift då) går in tillsammans och vitklänning och hela baletten. Man kastar ris på brudparet och brudparet kastar mynt tillbaka. Och sedan åker man i kortege till festen.

I Tyskland har man bröllopsringen på höger hand, precis som man hade i Sverige förr i tiden (kanske en tysktradition vi tog under den tiden vi hade mycket samarbete med Tyskland). V har sin förlovningsring på höger hand men jag har min på vänster. Jag är vänsterhänt och har klockan på höger så det kändes som om det blev väldigt mycket på höger, ojämt med ringarna där. Och lite svenska traditioner ska vi ju så klart ha också!

V sa att förut (hoppas det var längesedan) så kidnappade vänner till brudparet bruden och sedan skulle brudgummen hitta henne. Jag skrattade så jag grät när han berättade det. Hoppas vid gud att det inte händer oss för V kan verkligen inte hitta något.

 

Det känns som om det kommer att gå bra att föra samman tyska traditioner med svenska, jag är helt säker på att mina svenska vänner kommer älska att krossa porslin och själva vigseln och festen verkar vara ganska svensk. Men helt klart spännande det där med kidnappningen…