tips

Lemonad

Jag har diabetes, jag har haft det sedan jag var fyra år så det gör inte så där jättemycket och jag kan ju äta vad som helst om jag reglerar med insulin men jag brukar försöka undvika de största sockermängderna i vardagen (då och då slinker både läsk och godis ned men det är mer sällan än ofta).
Jag kan tyvärr tröttna på vatten, här i Italien häller vi i oss vatten och det ska man ju egentligen göra jämt, men tillslut (speciellt när det blivit ljummet) är smaken så där. Då är ju bubbelvatten alternativet som jag inte tycker om och efter det saft. Saft innehåller ungefär 200% socker så därför gör jag min egen. Lemonad med valfri frukt eller utan, speciellt här där vi har både citroner och apelsiner på tomten. Så här gör man:

Skär upp 2 normalstora citroner, är de små tar du fler. Lägg dem i en bunke/hink och blanda med ca 4 dl socker (man kan ta mer om man vill ha den sötare) och 1 påse citronsyra (eller utan men då blir den inte konserverad och behöver frysas). Häll på en liter kokande vatten. Låt stå i ca 1 dygn. Häll upp på flaska eller i burkar och frys in.

Lätt va? Vill man variera så kan man tillsammans med citronerna ha i en annan frukt/bär/krydda man gillar. Följande saker har jag provat och haft i efter behag:
– vit grapefrukt- jordgubbar
– hallon
– rabarber
– kanel
– svartvinbärsblad

 

Bara att experimentera sig fram. Jag tänket prova med melon idag. Smaskens!