barn,  tankar,  V

Föräldraskap

Jag och V vill ha barn, inte just nu, men snart. Och vi har en plan för detta så klart. Eller en önskedröm om när och hur det ska ske.

I helgen läste jag den här krönikan av Bob Hansson (som är en fantastisk poet och författare) och jag tycker den är så otroligt träffsäker. Den handlar om att vårdpersonalen befäster att det är mamman som kan ta hand om barnet bäst genom att på olika sätt utestänga pappan. Och redan där är ju förhållandet ojämställt.

Och jag känner igen det där i hur mina vänninor som har barn behandlar pappan. Ska pappan vara ensam med barnen rekommenderas han att åka till sina föräldrar för att äta, eller får en miljon förmaningar innan hon lämnar honom och alltid, varje gång har han gjort något fel eller något man kan göra sig lustig över.

Varken jag eller V tror att vi kommer vara perfekta föräldrar men vi är jämställda på det viset att vi båda vill vara föräldraledig (eller rättare sagt hemma med barnet) och jobba. Vi är överens om att jag blir hemma först och sedan blir V hemma lika länge. Sedan kan ju saker förändras. Jag vet att jag vill att V ska ta ungen och gå ut så jag får vara själv. Jag litar på honom nu och kommer göra det sedan och om jag inte gör det kommer han påminna mig. Både jag och V kommer att ta barnet och åka iväg själva, när det är lite lite äldre även till olika städer för att hälsa på släktningar och nära vänner.

Så nu uppmanar jag er kvinnor, mammor eller blivande mammor, där ute att lita på er man. Pappan till ert barn. Ni var två som gjorde det och två som ska ta hand om det. Ge honom chansen att vara en lika bra pappa som du är mamma. låt honom själv hitta sin papparoll, precis som att du får hitta din mammaroll. Diskutera, prata, kramas och kom fram till vad som är bäst. Men låt också tiden med mamma och pappa vara olika. Allt behöver inte ske på samma sätt. Men se till att tiden är så jämlikt fördelat som möjligt och framför allt ansvaret. Låt pappan ta sin del för både hans och din skull. Låt framtiden komma nu, där alla barn har två närvarande föräldrar.