kropp

Kroppen är något privat

Då och då skriver jag om vikt i bloggen, om min egen vikt, och att jag vill bli “fastare” återfå min vältränade kropp. Jag har jobbat med träning i hela mitt vuxna liv och är högutbildad inom området så jag har en heldel på fötterna. Däremot är det ju som bekant svårt att leva som man lär. Så jag vet vad jag ska göra men samtidigt så är det ju inte lätt. Så just nu tågar jag på i mina gamla vanor.

När bloggarna kom för kanske tio år sedan (?) så var det superinne att visa upp sina kläder, vad man hade på sig och vad man hade köpt det och så skulle man vara unik och ha blandade dyra och billiga kläder. Nu är trenden den motsatta eller man ska visa sin kropp. Människor som har svårt att visa sig i bikini på stranden visar sig i träningstight och sportbh på bloggen och beskriver hur de fått den kroppen. Dagligen. “idag ser min mage ut så här och jag har gjort 5000 burpees, 800 armhävningar och sprungit 11 mil, allt på bara en timme”. Ni fattar va?

Det kommer också krönika efter krönika angående vikt och trenden är ju att de här halvnakna-bloggarna visar en “vanlig kropp”. Vad är en vanlig kropp? Jo det är en kropp på LCHF-dieten, som tränar minst en timme om dagen, som i grunden är ganska smal och som har muskler nog att riktigt suga in magen.
En vanlig kropp SKA orka göra en (minst en) chin. Det är viktigt. Att man ska göra en chin och sedan filma eller lägga ut en bild på sig själv i tights och sportbh och skriva “idag gjorde jag en chin”.

Det jag vill komma till är att vi har gått från att kommentera varandras kläder och stil till att kommentera varandras kroppar. Magrutor. Bisecps. Fett. istället för skor. kläder och möjligen frisyr. Går vi nu på något som är svårare att förändra. Som kräver betydligt mer jobb. Som inte bara kräver pengar utan också tid. Det är vad vi ska jämföra nu. Ingenting får vara privat. Vi ser våra kollegor på kläder på jobbet och halvnakna på sociala medier.

Varför kan inte kroppen få vara något som är privat? Varför kan det inte vara bra nog att ha en helt okej kropp i sina egna ögon? Varför ska alla helt plötsligt göra chins? Och vad är en vanlig kropp?