Gravidtankar

Doftoljor under graviditet och förlossning

Jag fick tre oljor att packa ned i förlossningsväskan, det var apelsin, lavendel och pepparmint. Fick följande tips om effekt och användning från min vän Jojo som blandat oljorna åt mig. Tänkte att någon annan kanske är nyfiken. Doftoljor kan ju såklart användas även om man inte är gravid. Så är du nyfiken kommer här lite tips på vilka dofter som kan användas till vad.

Apelsin

Doften av apelsin har en både lugnande, uppfriskande, uppmuntrande och glädjande inverkan på våra sinnen. Den kan användas när du känner dig trött eller nere och vill ha ny energi, eller när du känner dig glad och upplyft och vill bjuda in mer av den känslan. Och under förlossningen kan den vara som en liten energiboost när det behövs lite extra. En del använder sen även apelsindoft vid amning/matning, för att ge lugn och en avslappnad känsla.

Lavendel

Lavendel är välkänd för att främja känslor av lugn och motverka nervös spänning. Att dofta på lavendel kan också lindra illamående och den här doften kan därför vara användbar både under graviditeten och förlossningen. Även lavendel kan inge lugn vid amning/matning. Lavendel sägs även ha en positiv effekt vid eftervärkar efter förlossningen, förmodligen just för sin lugnande effekt på kropp och nervsystem.

Pepparmint

En energihöjare! Den har starkt uppfriskande egenskaper och används för att skapa en stimulerande atmosfär. Dessutom har den egenskaper som svalkar trötta muskler efter fysisk aktivitet och kan komma till bra nytta de första dagarna efter förlossningen. Oljan har också en svalkande effekt på huden, så att ta lite bakom öronen eller handlederna är skönt när du är varm. 


Man kan använda oljorna genom att droppa några droppar i händerna, gnugga in och sedan andas in doften med några djupa andetag. Därför är det viktigt att köpa oljor som är godkända att ha på huden, och helst även oljor som även är godkända för att ätas/drickas. Vissa märken har en varningstriangel för om man får dem på huden eller i munnen – dessa ska undvikas! (De ska istället användas i en doftspridare med värmeljus eller en ång-diffuser). Under förlossningen kan man även ha små tyglappar, typ tvättlappar, med varmt eller kallt vatten beroende på önskemål, med några droppar eterisk olja på att lägga över pannan eller badda ansikte och handleder med. 

0

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.