Gravidtankar

Resan till Sverige

Vi kom iväg och landade i Stockholm sent igår och idag känns det som jag blivit påkörd av ett lasttåg.

Dagen igår började på sjukhuset för att ta det där blodprovet. Dom hade ju sagt fyra gånger att inte oroa oss så jag var ganska lugn. Och jag vet att ni är såååå nyfikna på mitt blodtryck…. och ni kan vara lugna. Det var 112/55, så kan det gå när jag är inte oroar mig. Hjälpte också att det var min favoritläkare som jobbade på akuten. Jag frågade vad det var för blodprov dom skulle ta och det var för livern. Vi kan ju säga så här; det var tur att jag frågade efter blodtrycket och inte innan. Sjuksköterskan märkte att jag blev orolig så doktorn kom och sa på sin charmigaste irländska att det var ett värde som var lite förhöjt och att dom därför ville göra ner noggranna tester. Jag blev rädd men hon sa att vi skulle stanna tills resultaten kom tillbaks och den enda anledningen till varför vi fick göra det så fort var på grund av att vi skulle resa. Så det var inget akut.

Vi fick vänta i nästan två timmar och satt i väntrummet när läkaren kom och berättade att dom vill kolla mina värden varje vecka. Så om vi väljer att åka behöver vi kolla status i Sverige. Jag frågar om min lever är sjuk och hon säger att det inte är något sådant. Levervärdet är en av typ 100 indikationer på havandeskapsförgiftning och den enda anledning till att dom tog provet i onsdags var för att mitt blodtryck var så högt. Jag säger att att även om det var en engångshändelse så är mittblodtryck lite av en bergochdalbana just nu. Hon instämmer fast poängterar att det finns egentligen inget som pekar på havandeskapsförgiftning men som specialister så vill dom vara absolut säkra och är väldigt noggranna. Jag förstår såklart och tackar mellan tårar. Hon ger oss några minuter så vi kan bestämma om vi ska ställa in resan eller inte. Jag säger till Icey att jag inte vill åka, för blir jag sjuk vill jag inte vara i Sverige. Jag är rädd. Icey ringer min bror och kollar vart hans fästmö går på kontroller och om dom tar blodprov. Det varierar mellan regioner tydligen och under samtalet kommer vår läkaren igen. Icey lägger på och hon berättar att det är ändrade planer. Hon har ringt vår chefsläkare och han tycker det räcker med en kontroll om två veckor och att det inte är några problem att resa. Vid det är laget är jag så rädd att jag vet inte in eller ut. Jag frågar hur sjuk jag är och hon säger att jag inte är sjuk. Levervärdet kan vara förhöjt på grund av graviditeten, det behöver inte betyda att något är fel. Den tydligaste indikatorn på havandeskapsförgiftning är protein i urinen och mitt urinprov var bra. Jag kommer inte heller bli sjuk på en vecka om det skulle vara så. Kollar jag mig om två veckor så ska det räcka. Läkaren säger att hon tycker vi ska åka och ha en bra semester.

Min man är mycket lugnare än mig. Vi pratar om det och jag vet hur mycket han vill åka så jag säger okej till att flyga. Med ett krav; blir jag sjuk eller känner att något inte är bra så vill jag hem. Han lovar att vi löser det. Vi ringer min bror och han har kollat vart vi kan gå på kontroller. Så när vi kommer hem så ringer jag mamma först och sedan barnmorskemottagningen. Jag får en tid och det känns bättre.

Innan taxin hämtar oss så städar jag i tre timmar. Himla skönt att ha det gjort men kände när jag kom till flygplatsen att det var lite mycket att stå och gå en hel dag. Och idag är jag som sagt helt slut. Har ont överallt, har molande huvudvärk och är trött. Det kändes inte helt bra att åka men min man blev genast så mycket gladare av att vakna i ett hus och prata med någon annan än mig. Det gör det värt resan att se och höra honom glad igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.