Island

Från öst till väst

Okej, jag är tillbaks i Reykjavík! Vi lämnade Egilsstaðir igår, sov en natt i Húsavík och körde därifrån till Reykjavík idag. Det blev en lång dag i bilen även om vi gjorde en del stopp. Har kämpat lite med trötthet och lite illamående så bloggandet blir lite bristande. Klockan är bara 21:43 men jag är redan väldigt trött så det blir ett bildsvep.

Vi lämnade Egilsstaðir och krossade bergen till Iceys mormor som bor i en lite dal vid världens ände.
Efter pannkakor hos mormor så körde vi mot Mývatn. Det är som ni ser väldigt varmt under marken så inget växer just här och lerpölarna kokar. Man kan ta rätt häftiga bilder här men det luktar också helt vidrigt på grund av all sulfat. När vi var där blåste det såklart mot oss och jag gav upp efter kanske fem minuter utanför bilen.
Från Mývatn är det inte långt till Húsavík. Iceys chef äger ett B&B så vi bodde här en natt. En sådan gudomligt söt by som är mest känd för sina valsafaris.
I hamnen är det nästan enbart båtar som åker ut till valarna. Nu är dom flesta parkerade eftersom det inte kommer så många turister. Det var fortfarande turister där och det gick en tur på morgon, i en ganska liten båt. Det finns egentligen inte så mycket mer att göra här men självklart har Húsavík blivit mer känt tack vare…
…Fire Saga! Det har öppnat en Ja Ja Ding Dong bar och man erbjuder en promenadvisning av alla ställen som syns i filmen. Och självklart hittar man dessa små älvhus i byn.
Vi körde vidare och ett tag var det ganska grönt, så mycket av vägarna här ser annars ut som månlandskap.
Vi stannade vid ett vattenfall, Goðafoss. Det enda vattenfallet vi stannat vid denna gång.
Vi åt lunch i Siglufjörður. När man bilar genom Island så kan det vara bra att tänka på att maten längs vägen och i byarna verkligen varierar och oftast så ångrar man att man inte bara tog med sig matsäck. Man ska inte förvänta sig någon gourmetmat, mer Rasta meny som bäst. Jag hade köpt med mig två frallor från bageriet i fall det skulle krisa.
Efter lunchen körde vi i cirka en timma till Hofsós där vi stannade och simmade lite. Jag älskar isländska simhallar (som typ aldrig har någon simbassäng inne men vet inte vad det heter om inte simhall). Det är kallt i luften och varmt i vattnet. Just denna var väldigt varm och hade en fantastisk utsikt. Det finns alltid minst ett varmt bad med vatten från en varm källa. I Hofsós fanns bara en och den var 38°C vilket islänningar tycker är ganska kallt.
På den isländska motorvägen gäller det att vara lite uppmärksam för får som rymt. Dom är inte jätterädda för bilar så man måste alltid sakta ner. Efter den här höga och ganska läskiga vägen blev det med månlandskap och jag somnade.
0

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.