Recept

Recept: Mac ’n’ Cheese

Alex tipsade om ett Mac ’n’ Cheese recept och jag vill inte vara sämre. Mitt favoritrecept är från Nigella och det jag älskar med det bortsett från smaken är färgen. Den blir sådär härligt orange som amerikanska Mac ’n’ Cheese blir av den artificiella cheddarosten. Tycker rätten passar utmärkt under kalla höstdagar, kanske lite extra mycket de dagar då aptiten inte är på topp. Testa gärna och säg vad ni tycker!

Mac ’n’ Cheese med sötpotatis

Ingredienser
  • 500g sötpotatis
  • 300g makaroner
  • 4 msk mjukt smör
  • 3 msk mjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk senap
  • ¼ tsk paprikapulver paprika (plus lika mycket att krydda på toppen)
  • 75g fetaost
  • 125g cheddarost mature cheddar (plus 25g/ för att toppen av gratängen)
  • 4 lagerblad (kan uteslutas)
  • salt och peppar
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 180°C och börja koka upp vatten i en stor kastrull.
  2. Skala sötpotatisen och skär dom i 2-3cm stora bitar. När vattnet kokar så lägg i lite salt och tillsätt sötpotatisen. Dom ska koka i cirka 10 min tills dom är mjuka. När dom är klara så lyft ur dom ur vattnet (spara vattnet). Mosa dom lätt men det ska inte bli en puré. Vattnet ska sedan användas till pastan.
  3. Ta en ny kastrull för att smälta smöret och lägg i mjölet. Vispa så det blir en redning. Ta av kastrullen från värmen och blanda i mjölken. När allt blivet en len sås utan klumpar så ställ tillbaks kastrullen på värmen. Byt ut vispen mot en träslev och rör om tills såsen bubblar och har tjocknat. Tillsätt senapen och paprikapulver. Salta och peppra tills du är nöjd men du kanske vill ta det lite lugnt med saltet eftersom fetaosten och cheddar ska tillsättas senare.
  4. Koka pastan i sötpotatisvattnet och kolla om dom är klara två minuter innan paketet säger. Dom ska ha lite tuggmotstånd. Spara lite av vattnet i en mugg innan du häller av det. Blanda ner makaronerna med sötpotatisen och vänd omkring tills det är blandat.
  5. Nu kan du smula ner fetaosten i sötpotatis- och pastablandningen. Tillsätt sedan den vita såsen samtidigt med cheddarosten. Vid behov så häll på lite pastavatten för att det ska bli riktigt gojsigt (alltså mjukt och härligt).
  6. Smaka av så du är nöjd med kryddningen och häll sedan över allt i en ugnsform. Strö på cheddarost och lite paprikapulver och små små bitar av lagerbladen.
  7. Baka i ugnen i cirka 30-35 minuter, låt svalna lite och njut!

Ps. Jag säger och skriver macaroni and cheese men gick på den amerikanska stavningen för det är ändå en väldigt amerikansk rätt. Fick dock googla hur det stavas haha.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.