Tankar

Paolo och prostitutionen

Foto: Unsplash

Det stormar kring Paolo och det förstår jag. Tycker stormen är rimlig av många anledningar men framför av två saker gör en storm naturlig här: människohandel och sexhandel. Jag har inte läst på så mycket om hela händelsen men jag ser reaktionerna. Många är förbannade, kvinnor är upprörda över hur vidrigt det är och företag dumpar Paolo för hans stora snedsteg.

Människohandel är vidrigt. Spelar ingen roll om det är män, kvinnor eller barn. Eller jo, handel med barn är värst. Ingen typ av människohandel ska inte förekomma. Överhuvudtaget. Tycker inte ens det är någon diskussion. Man handlar inte med människor, människor är inte en vara man ska köpa, äga eller sälja. Prostitution som stödjer människohandel, går emot någons vilja eller innehåller ofrivilligt våld är fel. Det är min uppfattning att denna typ av prostitution är den vanligaste i Sverige så jag utgår från att det inte var en frivilligt prostituerad som Paolo hade sex med. Därmed är hans handling fel.

Jag tycker ändå det är fel att så många kvinnor ser ner på prostituerade. När man säger att Paolo är äcklig som är köper sex så är det enligt mig indirekt som man säger att kvinnan han hade sex med är äcklig eller att det hon gör är äckligt. Det är inte okej att säga så och sedan stå upp för henne i någon form av solidarisk feminism. Hur feministisk är den feminism? Får acceptans och respekt för kvinnor som jobbar i sexindustrin eller som eskorter plats i den feminism? Jag tycker knappt det finns plats för acceptans av slampor bland kvinnor. Ett ord som är onödigt laddad och helt förlegat men det är ett annat inlägg. Och varför står man inte upp för män, ofta unga män, som ofrivilligt säljer sex?

Det blir så himla märkligt för mig när kvinnor, för det är oftast kvinnor, som går mot attack mot prostitution som om det vore det vidrigaste som finns. Det behöver inte vara så. Lösning behöver inte vara att män (och kvinnor) ska sluta köpa sex. Lösning kan vara att göra det lagligt men det betyder också att man måste acceptera att vissa väljer det. Stigman måste bort.

Man får inte glömma att vissa människor vill jobba med prostitution. Det är väl ett av världens äldsta informella yrken och att nervärdera det känns märkligt. Det är människor med en fri vilja som väljer att sälja tjänster relaterade till sex men som i ibland tar betalt för bara sällskap. Självklart ska man också veta att många testar prostitution eller andra sextjänster och mår inte alls bra av det. De fastnar, kan inte ta sig ur och förstörs helt. Samtidigt tror jag att om det inte var så tabubelagt så skulle man lättare få hjälp. Framförallt, så tror jag helhjärtat att prostitution gör sig bäst som laglig verksamhet. Där förkommer mindre hallickar, mindre människohandel, bättre arbetsvillkor och större stödnätverk. Det är långt ifrån perfekt och vidrig illegal prostitution förekommer även i länder med laglig prostitution men jag tror att det är en mer realistisk väg att gå än att hoppas att människor ska sluta köpa sex. Tror det är mycket lättare att hjälpa dom inom prostitution om den är laglig.

Det finns män och kvinnor som frivilligt säljer sig själva. Det finns män och kvinnor som köper sex. Det finns män och kvinnor som väljer att sälja sex på ett eller annat sätt. Det är okej, så länge det är frivilligt. Men att utgå från att inga kvinnor vill sälja sex är fel. Det är som att utgå från att inga kvinnor tittar på porr. Eller att porrfilmer endast görs av män. Jag vet att det sägs att porrindustrin späder efterfrågan på prostitution men jag tror det finns många olika typer av efterfrågan. Jag tror inte alla som köper sex vill ha något anmärkningsvärt sex. Vissa vill som sagt inte ens köpa en sextjänst. Jag har inte läst på massor om det här men spontant har jag svårt att köpa det argumentet. Stämmer säkert en del men hur mycket vet jag inte.

Den enda typen av prostitution som jag helt och hållet utan undantag inte kan acceptera på några grunder är prostitution av barn. Finns aldrig några ursäkter för att barn far illa. Aldrig. Och jag tycker man ska få vara barn länge innan man hamnar i sexindustri . Vid typ 25 års kanske man kan förstå vad det innebär, vara tillräckligt stark för att sätta gränser, ta kontroll över sin situation och kunna stå emot press. Tyvärr ser verkligheten inte ut så. Utan många av dom som frivilligt ger sig in i jobbet och hamnar fel och får problem med missbruk, misshandel och dåligt självvärde är ofta unga. Dom kan vara tillräckligt gamla för att lagligt ha samlag men vid 16 så är man alldeles för ung för yrken som spelar på sex.

Paolo gjorde fel. Människohandel är fel. Illegal och ofrivillig sexhandel är fel. Våldtäkt är fel. Att slänga ur sig saker som att Pablo är äcklig sitter inte rätt hos mig. Det får det att låta som att kvinnan är äcklig. Att sexköp är äckligt. Att prostituerade är äckliga. Just allt det där som vi måste sluta med för att kunna ge dom som hamnat där, frivilligt eller ej, ett bra liv med eller utan prostitution. Att legalisera prostitution och jobba vidare med de problem som finns inom yrket känns mer realistiskt än att efterfrågan ska försvinna.

0

5 kommentarer

 • Happy

  Det här var en härva med kvinnor från väldigt fattiga länder i Östeuropa. De var inte här frivilligt, de sålde inte sina kroppar frivillig, de fick inte själva sätta gränser för vad de vill och inte ville göra. Då är sexhandel vidrigt!
  Tyvärr är sexhandel väldigt sällan ”frivillig” utan det är män eller kvinnor som utnyttjar kvinnor och män i utsatta situationer. Därför håller jag med om den feminist kör som säger att det Paolo gjort är VIDRIGT! Och det handlar inte om att kvinnan (i det här fallet) är vidrig utan om att det som hon utsätts för är vidrigt, förtryckande och misshandel av människor. De köper en vara eller en tjänst, de ser det inte som en medmänniska…
  Jag mår dåligt av bara tanken.

  1+
  • natalia

   Håller absolut med om att ofrivillig sexhandel och påtvingad prostitution är fel och vidrigt. Skulle kanske önska att fler förklarar tydligare vad de ser som vidrigt. Det hon utsätts för är vidrigt inte bara av sexköpare men kanske framförallt av den som tog henne till Sverige. Att bara säga att Pablo är äcklig tycker jag ändå blir fel, för mig låter det som att allt inklusive kvinnan är äcklig. Personligen har jag mycket större problem med människohandlare än sexköpare även om de tyvärr i ofta stödjer människohandel genom efterfrågan. Det är ett stort och komplext problem att få bukt på. Tror inte någon väg löser alla problem men vill man inte göra det lagligt eller urskilja så borde all typ av sexköp få betydligt hårdare straff än vad det idag leder till. Fast i teorin kan jag inte se att sexköp ska upphöra även om Corona kanske i praktiken dragit ner på fysiska sexköp (i världen) och att de nu allt mer sker online.

   Det är inte jättemånga men det finns ändå dom som vill sälja sig eller sextjänster på olika sätt och av olika anledningar. Jag tror det blir vanligare online och där kan det också kan gå väldigt fel för att man ägs av någon. Det är helt fel, säger verkligen inget annat. Men jag tycker man måste kunna få acceptera att visa vill jobba med sex och samtidigt få tycka att ofrivillig sexhandel och all människohandel är fel.

   1+
 • Alex

  Jag tycker nog att han är äcklig. Men det är en ekvation i två steg för mig. Dels har han utfört vidriga handlingar, detta beror ju på att han VISSTE att kvinnan inte var där frivilligt (sa detta i intervjun) och ändå köpte sex, men det handlar också om efterspelet han satte igång. Med hurtiga inlägg om löpturer och terapi. Med att begära (?) och få plats i tv. Det känns som om han hade en plan för när han åkte fast redan innan.

  Det finns så klart massa strukturella fel i det här. Hur Instagram används, människohandel, hur man ser på det här brottet, hur män behandlas etc. ingen skam för kvinnan dock, hon gjorde ju inte detta av frivilja och hade inget val alls.

  1+
  • natalia

   Hans lilla teaterpjäs efteråt är obehaglig och för mig helt obegriplig. Nog för att det är bra att stå för vad man har gjort men att tro att man i hans sits kan ta på sig en offerkoffa för att man blev påkommen en gång (som osannolikt var första gången) är helt fel och bisarrt. Hans inlägg tycker jag bevisar att något inte står rätt till i hans liv – och det inte menat på något positivt viss alls. Man kan tycka mycket om honom men det är inte synd om honom (fast drevet hade man kunnat skippa för det berör så många fler än honom och är som en lavin när det sätter igång).

   Tycker media gör så fel när de ger Pablo och hans historia så stor plats. Hade hellre sett att de lyfter kvinnorna (i detta fall), deras livsöden och granskar den människohandel som gör att de hamnar i Sverige. Skulle vilja att det skrevs utifrån deras perspektiv och inte låta han styra historien, direkt eller indirekt. Jag är noll intresserad av Pablos historia och skriverierna om honom kommer ta slut medan människohandeln fortsätter. Rubrikerna och artiklarna säger en del av vårt samhälle och hur oproportionerlig vår kändisfixering är.

   0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.