Recept

Recept: glutenfria kalljästa frukostfrallor

Här kommer ett recept på frukostfrallor som jäser perfekt över natten så dom kan bakas klart på morgonen. Kanske har du lite extra tid på morgonen nu om du jobbar hemma? Jag utgick från det här receptet men ja, jag är lite för ivrig och inte så tålmodig att jag orkar läsa klart ett recept innan jag sätter igång. Med andra ord så kanske jag upptäckte lite längs vägen att jag inte hade alla ingredienser. Det blev lite freestylande men det blev bra ändå! Orginalreceptet är laktosfritt också men ja, det var det där med att läsa receptet. Vill du ha laktosfritt så byt ut smöret mot rapsolja.

Ingredienser:

  • 5,5 dl mandelmjöl
  • 25g färsk jäst (torrjäst går också bra, läs på förpackning hur mycket som motsvarar 25g färsk jäst).
  • 1/2 dl smör
  • 4 dl havregryn
  • 5 dl bovetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 msk agavesirap
  • 2 msk chiafrön
  • Innan gräddning: Eventuellt lite pumpakärnor

Så här gör du:

  1. Häll 1 dl av mandelmjölken i en storbunke och smula ner jästen. Rör om tills jästen har lösts upp.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop. Min deg blev mer än smet än deg men have faith in jäsning. Är du ändå lite skeptisk så tillsätt mer havregryn eller lite mer chiafrön.
  3. Sätt ett lock eller plastfolie över bunken och ställ in i kylskåpet över natten.
  4. God morgon! Sätt ungen på 230°C så kör vi igång.
  5. Idag är degen förhoppningsvis en kletig deg och redo att bakas. Det är lite trixigt eftersom degen är kladdig med försök forma frallor. Ta lite (eller mycket) bovetemjöl på händerna så går det lite bättre. Bra att veta är att dom inte kommer bli så mycket större än du gör dom (dom kommer verkligen inte växa höjdmässigt). Mina blev ganska tunna men dom är ändå lätta att dela i två eftersom dom är ganska fasta.
  6. När du format frallorna så kan du toppa med pumpakärnor (yummy!).
  7. Låt dom sedan jäsa i 15 minuter.
  8. Nu är det dags att sätta in dom i ugnen. Där dom ska bakas i 5-10 minuter tills dom är fasta på undersidan. Mina bakades i 6 min men dom var som sagt rätt tunna.
  9. När bröden är klara så ta ur dom ur ugnen och lägg dom på galler för att svalna.

Brödet är gott färskt och samma dag men blir det över så frys dom. Ett tips är att skära upp frallorna innan du fryser dom. När du tar ut dom ur frysen så kan du lätt rosta dom. Jättegott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.