Jag kämpar lite med att få ihop vardagen och denna vecka har min sambo varit sjuk och dessutom har vi fått åka ner till Sverige en dag bara för att köra upp samma kväll. Vi avslutade sedan veckan med en kräftskiva. Så frånvaron på bloggen här handlar mycket om att jag inte kan få till de inlägg jag vill från mobilen. Det och att det alltid känns som jag försöker komma ikapp med vardagen.

Igår slog vi alla fall till på kräftskiva – med kräftor köpta i Sverige (som det mesta i vår kyl och frys faktiskt). Vi dukade upp utomhus. Hade köpt duk på IKEA, några fiskskålar och skärbräda med fiskmotiv från Saga och en nya pajform. Hela gårdagen tillbringade vi i köket för att göra allt från scratch. Här är recepten vi använde.

Lag till frysta kräftor (original recept från Coop)
Vi köpte frysta kräftor som vi lade i kylskåpet natten till fredagen, så några timmar försent. Vi fick därför lägga dom i kallt vatten på fredag morgonen. Hade vi läst receptet innan så hade vi tagit ut dom mycket tidigare men nu försökte vi lösa det så gått det gick. Så medan kräftorna tinade i vattnet kokade vi upp alla vatten, salt, socker och öl och tillsatte sedan dill. Några dillfrön hade vi inte så vi skippade det. Sedan lät vi lagen svalna och när kräftorna hade tinat lade vi i dom. Skulle gissa att de fick ligga i lagen tre timmar. Och det gjorde verkligen skillnad!

2 liter vatten
0.25 dl grovt salt,helst havssalt
4 sockerbitar,gärna råsocker
1 dl mörkt öl, gärna porter
1 msk dillfrön
1 knippe dillkronor
1 kg frysta kräftor

Som tillbehör hade vi hemma gjord srirachamajonäs och citronaioli. Den sistnämnda ska man nog göra en dag innan då den smakar bättre idag. Vi bakade även baguetter och hade så klart en Västerbottenostpaj. Jag bakar alltid efter samma paj recept men denna gången ville jag testa ett nytt som blev en fullständig katastrof. Så jag fick göra om den och använde mitt säkra kort och som alltid hade jag örtsalt och mycket peppar. Dubblade också fyllningen för att få lite tjockare paj. Den gick åt så är glad att jag gjorde extra fyllning.

Västbottenostpaj (orginalrecept från Västerbottenost)

Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning
150 g riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl Vispgrädde
Mycket peppar svartpeppar
Örtsalt

Sätt ugnen på 225°. Mixa smör och mjöl i till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter). Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med örtsalt och mycket peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat. Låt svalna.

Jo, vi hade även pastasallad med pesto gjorde på Västerbottenost och varmrökt lax eftersom inte alla (det vill säga jag) inte äter kräfter.

Till middagen bjöd vi på ett Riesling vin och Saltö snaps. Kanske inte heller det en favorit, snaps alltså, men denna var faktiskt helt okej. Man kunde ta sig en liten babysnaps som en av gästerna sa.