I måndags fyllde sambon år och jag undrade om han ville ha tårta eller cupcakes. Tårta! Sa han bestämt. En chokladig sådan så jag hittade ett recept på Frazer som jag testade. Hittade dock inte den ljuva Frazer chokladen här i Norge så det fick bli Marabou choklad istället. Kan tänka mig att tårtan är snäppet godare med Frazer chokladen.

Det blev en maffig tårta (på alla sätt) men som inte var för sött. Väldigt lätt att göra och sköter sig själv inne i ungen en längre tid. Perfekt att förbereda.

* * * * *

INGREDIENSER 
(för 10–12 personer)

4,5 dl vetemjöl
4,5 dl socker
2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl mjölk
1 dl matolja (jag hade rapsolja istället)
2 dl starkt kaffe
2 ägg

Fyllning/frosting:
2 dl vispgrädde
300 g Karl Fazer mjölkchoklad (jag hade 180g Marabou mörk choklad och 200g Marabou mjölkchoklad)
400 g naturell färskost
1 dl florsocker

Garnering:
100 g Karl Fazer mjölkchoklad (hade Marabou mjölkchoklad)
Ögon Cacao

***

Klä en springform (ø 24–26 cm) med bakplåtspapper och värm ugnen till 175 grader. Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke. Tillsätt mjölk, olja, kaffe och ägg. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i kakformen och grädda i ugnen i 40–50 minuter. Låt svalna helt. Tillaga fyllningen. Vispa grädden löst. Bryt chokladen i bitar och smält den i mikro eller över vattenbad. Blanda färskost och florsocker till en jämn smet med en elvisp. Tillsätt smält choklad i färskosten och blanda till en jämn smet. Tillsätt slutligen vispad grädde. Dela den avsvalnade tårtbotten i två eller tre delar (jag tror tre blir bättre) och bred ut hälften av chokladfyllningen mellan bottendelarna och resten på tårtan. Garnera tårtan med kakaopulver och hackad (eller riven) choklad.