I våras blev några av mina kompisar, som jag umgås ganska frekvent med, veganer. Ganska bokstavligen över en natt. Den ena är fortfarande vegan men den andra lite halvt gett upp men äter fortfarande mycket vegetariskt. Man blir väl lite som man umgås och jag har dragit ner på köttätandet rejält. Ett tag även mejeriprodukter. Och ägg. Det bara blev så. Det finns så mycket goda alternativ som jag ibland tycker är godare. Har till exempel druckit soyacappuccino sedan flera år. Det är egentligen inte alls så svårt och omständigt även om jag tror det är lite enklare om alla i hushållet har samma preferenser.  Däremot så tycker jag att det ofta blir väldigt mycket kolhydrater och det är min kropp lite känslig för. Speciellt i kombination med att man mixtrar med min sköldkörtelmedicin.

I somras hade vi grillfest där gästerna tog med sig eget att grilla och vi stod för tillbehören. Det var inte ett dugg meckigt att hålla det veganskt och det var i samband med det som jag upptäckte världens godaste macadamiaost som det heter. Ett veganskt alternativ till smör och mjukost skulle jag säga. Receptet hittadw jag hos fantastiska Minimalist Baker som har massor med vegansk inspiration. Här är min svenska version.

Ingredienser 

167g macadamianötter
2 msk citronjuice
2 msk bjäst
1/4 tsk salt
60-120 ml vatter
Några varv av Santa Marias Roasted Garlic & Peppar (smaka av, tills du är nöjd)

Redskap: stavmixer eller mixer

  1. Lägg nötterna, citronjuice, bjäst och 60 ml vatten i en mixer/bunke.
  2. Mixa och tillsätta försiktigt så mer vatten om det behövs (brukar oftas behövas)
  3. Klart!

Den smakar ändå godare när den är kall så förvara i kylskåp och låten den gärna stå i kylskåpet 15 minuter innan du serverar den.