Tjejsnack by Natalia

En del av Girlytalk

Sommarhögtalare

På sommaren vankas det ofta fest, både större och mindre. Då vill man ju gärna ha musik. Hemma använder vi i en liten Sonos som vi är väldigt nöjda med. Den har jag även haft i sommarstugan ibland men den sommaren har vi inget wi-fi utan i stugan och eftersom Sonos kräver ett nät så fick vi hitta ett alternativ. Jag gav mig ut på jakt efter en bluetooth högtalare. Det finns ju i varierande storlekar. Jag har en liten som jag köpt på Designtorget. Den är jätteliten men har faktiskt ett riktigt bra ljud som räcker gott inomhus i ett rum. För altanfester och fester på större yta behövs dock något annat.

Våra grannar hade köpt en Bang & Olufsen Beoplay A1 så jag läste på lite om den. Ville ju helst ha en med AUX ingång och som tål fukt då det blir så himla fuktigt efter sommardagar. Beoplay hade fått bra recensioner men det hade även Audio Pro. När vi åkte till Elgiganten så stod vi länge där och kände och lyssnade. Vägde för- och motargument. Vi landade tillslut vid Beoplay A1. Mest för att den hade det bästa ljudet som man lätt kunde bära med sig. Audio Pro hade minst lika bra ljud om inte snäppet bättre men den var mycket klumpigare. Sedan gillar jag designen vilket alltid är ett plus. Beoplay finns i silver, svart och mossgrön. Vi valde mossgrön, för det påminde mig om Island.

Vid första festen upptäckte vi dock att ljudet är inte så himla bra när det även dansas på träaltaner. Detta skulle man ju kunna åtgärda genom att ha två som man spelar i stereo. Den andra lärdomen är att ladda högtalarn hela tiden eftersom när den väl har låg batterinivå så går det inte att spela på hög volym trots att den laddar. Bortsett från det så är vi himla nöjda med våra nya högtalare.

Första veckan

Så var första veckan på jobbet avklarat. Det var en seg första vecka med lite jobb. Har faktiskt inte gjort mycket alls. Utanför jobbet har tiden mest ägnats åt en knä/ben/ankelskada som blossat ut och gjort det svårt för mig att gå. På torsdagen tog jag mig till akuten. Världens tommaste akutmottagning. En person innan mig och precis när det var min tur kom en till patient. Men när jag lämnade var det tomt igen. Helt galet men i Oslo tar verkligen hela staden semester.

Fredagen på smärtstillande var kalas. Jag kom för tidigt till jobbet. För jag börjar 10 men åker helst med Icey och då är jag framme 9. Sedan jobbad jag till 16 och satte mig på en buss till norska kusten. Min vän Super M har bjudit ner oss till sitt sommarställe. Helghäng vid kusten tackar man ju inte nej till. Fyra timmar senare så var vi framme. Så härligt, så fint, så avslappnade.

En morgon i semestertider

Norge tar det här med semestertider till en helt ny nivå. Öppningstider är annorlunda, tågen går knapp – eller de går inte utan man får ta bussen – och Oslo med omnejd är relativt folktomt.

Icey och jag har semestrat klart nu. Vi har haft fantastiska veckor på västkusten sedan midsommar och har många bortahelger kvar att se framemot. Några veckolånga lediga dagar blir det dock inte förrän i höst när vi åker till USA.

Idag börjar jag ett nytt jobb. Som alltid tycker jag det känns abstrakt och flummigt. Känns bra men konstigt. Så är det alltid, för mig, innan jag börjat. Icey och jag mjukstartade imorse. Vi tog sällskap så han var lite sen och jag jättetidig. Jag passar därför på att ta en frukost på ett kaffe och samla tankarna lite.

Hoppas ni får en fin måndag!

Distans utan att stänga igen

Det har verkligen kört ihop sig mellan mig och min familj. Det bottnar i att jag tycker min lillebror särbehandlas. Om inte alltid så åtminstone oftast. Hans behov, vilja, livssituation är viktigare än min. Det finns alltid en anledning till att ta hans parti, hur liten och orationell den är får alltid min bror som han vill. Det har pågått i år och blossar som mest upp när det gäller vår sommarstuga eller när vi umgås under högtider. Förra veckan exploderade och jag fick nog. Sedan i lördags har jag knappt pratat med mina föräldrar trots att vi delar bostad. Droppen var när min bror flickvän liksom markant vägrar att plocka undan eller städa efter sig. Förvisso är hon gravid men hon har alltid varit så. I ett hus som man delar med 5 andra personer så är inte det okej, tycke jag.

Jag har tänkt mycket. Och gråtit mycket. Natten till söndag var riktigt tuff och panikartad. Kunde inte sluta gråta, kunde inte andas, kunde inte tänka. När jag väl lugnat ner mig så har jag varit ganska klartänkt. Min bror hade sagt till mina föräldrar att jag var elak och de ville inte komma hit för jag var här. Så han vill ha veckor från och med nu. Vilket mina föräldrar tyckte var bra. Då säger jag att det funkar inte så. Han kan inte säga att det ska vara på ett sätt och så är det så. Jag har lika stor rätt att bestämma. Dessutom så löser inte veckoindelning problemet att han inte bidrar. Ingen vårstädning/öppnar upp och ingen höststädning/stänger ner. Inte heller deltar han på vägföreningsmöten eller andra möten för området. Men det är okej i min familj, för han är han.

Så jag har tänkt. Jag mår så dåligt över att han alltid sätts först och är viktigast. De må vara mina föräldrar och han min bror och de betyder alla väldigt mycket för mig men jag orkar inte må dåligt. Så beslutet att distansera sig från dom har tänkts igenom mycket. Hur jag gör det utan att för alltid stänga dörrar för alltid men ändå markera att jag orkar inte mer. Det är inte ovanligt att man bryter upp med föräldrar. Det funkar inte alltid. Kanske löser det sig, kanske löser det sig inte. Det är bara läskigt tycker jag. Att ta avstånd, att det kanske aldrig blir bra. När det gäller min bror veckouppdelning så finns det ju avtal för sådant där. Juridiskt bindande avtal som även omfattar ansvar och standarden för det gemensamt ägda huset. Känns lite överdrivet. Borde ju vara lättare att alla lär sig plocka undan efter sig.  Fast det är ju min åsikt inte hans.

Livet om natten

Det är verkligen en berg- och dalbana. Jag blir så fundersam om kvällarna. Tankarna snurrar åt alla olika riktningar och kring alla olika ämnen. Kärlek, mat, vänner, jobb, sömn, ingen sömn, massa kom-ihåg listor, den förbannade vardags och en jävla massa historia.

Jag tänker på saker och personer som varit. Jag tänker på saker som jag vill ska bli. Planer och planeringar som inte blir som tänkt för tiden hinner ikapp en. Försöker att hitta lugnet i att det är så, livet. Tiden kan man inte styra över och planeringar går inte alltid i samma takt som tiden man planerat utefter.

Principer tänker jag också på. Hur de är så viktiga för mig. För viktiga? Kan de vara de? Vet inte men viktiga är det. Något slags ankare att hålla fast vid mär det stormar och är rörigt. När jag tänker efter så kan jag ju även tänka på att visa stormar inte intresserar mig längre.

Slutligen, det är väldigt varmt i sovrummet och det är svårt att stänga av på. På alla sätt.

Semester och internet

Mitt internet tog slut. Som det så lätt gör på semestern utan wi-fi. Jag brukar faktiskt vara bra på att lägga ifrån mig mobilen men nu är det lite festligheter som behöver planeras så det behöver surfas inspiration och näthandlas. Emellan det så njuter jag av västkusten och sol och bad.

Anställd

Alex skriver att hennes åtta veckor långa semester har börjat. Själv har jag cirka två veckor av frihet innan jag börjar jobba. Japp, så är det. I förgår skrev jag på kontrakten. De senaste tre veckorna har jag lunchat, haft telefonintervjuer, haft intervjuer på plats och hela förra veckan väntade jag på ett kontrakt. Har inte vågat berätta för någon (mer än Icey) för jag har inte orkat med pressen som kommer med att folk vet att man går igenom en anställningsprocess. Jag har hoppats och oroat mig tillräckligt för ett helt land känns det som. Så jag är glad och lättad att det gick i lås. Glad och självklart lite nervös för en helt ny utmaning. Nervös är bra och jag hoppas att det som vanligt pushar mig mer än stjälper mig.

Mitt nya jobb är på en resebyrå som säljer gruppresor. Jag kommer ha cirka 4-5 kundkonto som jag ska packa på resor till. Har fått en miljon frågor om det där med huruvida jag är bra på att sälja eller ej. Jag har sagt som det är; att jag inte är så förtjust i det men jag är väldigt charmerande, envis och bra på att övertala. Så nu hoppas jag att jag ska klarar av detta med bravur. Att jag ska överträffa min satta budget och sälja resor som ingen annan.

Det är ingen höjdarlön men det är ett internationellt kontor utan skandinaver vilket passar mig perfekt. Det är i internationella miljöer jag trivs bäst. Det är ett litet team och man får jobba både i lag och självständigt. Så jag hoppas att det är en arbetsplats som jag kommer trivas på och ett jobb som jag vill gå till varje morgon. Det har varit och är viktigt för mig. Hellre en dålig lön och en bra arbetsplats än en hög lön och en sämre arbetsplats. Lönen är inte heller den huvudsakliga anledningen till att jag vill jobba.  Dom som jag hunnit träffa på kontoret har varit riktigt sköna tjejer och vi klickade. Det är en bit att resa, mest pågrund av lite knepiga förbindelser men det är i alla fall under en timma vilket jag tycker är okej.

Så nu åker jag till sommarstugan och njuter av mina sista två veckor av semester. Har precis varit på skattekontoret som ligger på vägen så att både vi båda i hushållet kan uppdatera vår norska status.

« Äldre inlägg