Tjejsnack by Natalia

En del av Girlytalk

På önskelistan: Ostindiska svart

Det har tagit ett tag. Jag har låtit det ta ett tag. Jag har länge varit på jakt efter ett finporslin att börja samla på. Svenskt porslin ligger mig varmt om hjärtat och närmst hjärtat finns Ostindia och dess moderna variant Ostindia Floris. Det är det porslinet jag växt upp med på högtider. Mina föräldrar älskade att ha middagar och brukade duka med linneduk och servetter, silverbestick och fina ljusstakar. Silverbesticken blev stulna vid ett inbrott i Belgien tyvärr men annars hade jag tagit dom nu. Deras förkärlek till middag och fina dukningar har jag ärvt. Frågar man mina barndomskompisar så har mina middagar alltid varit anpassad för en betydligt äldre målgrupp. Nu när vi letar hus så är middagsutrymme något vi tittar lite extra efter. För jag har verkligen saknat att ha utrymme för bjudningar. Jag tycker förresten inte att finporslinet ska stå och vänta på en helgbjudning. Ibland kanske man vill duka lite extra fint till brunchen. Då gör man det!

Jag gillar att duka i svart och grått. Det är lite roligare än vitt men ger fortfarande massa utrymme för att addera färger på bordet. Så det är väl ingen jätte överrraskning att jag nu efter flera månader landad i att Ostindia svart är vårt porslin. Man skulle kunna tro att jag blev jublande glad när det först kom men icke. Kanske just för att det blåa betyder så mycket för mig. Nu har jag klämt, känt, sett på massa inspiration och bestämt mig för att detta ska åka upp på önskelistan. Passar dessutom vårt svarta Swedish Grace porslin.

Ciara och Borås

Stormen Ciara kom såklart på besök hos oss på västkusten. Det var blåsigt men kanske inte riktigt storm blåsigt. Vindarna märktes lite extra idag på morgon när jag körde till flygplatsen i Göteborg för att vinka adjö till min föräldrar – som jag redan saknar.

Efter flygplatsen fortsatte jag mot Borås för ett efterlängtat besök hos min vän PH. Vi bokade in lunch men eftersom jag var tidig hade jag lite extra tid i stan. Alltså, Borås är en som himla trevlig stad. Jag hade ambitioner om att hinna med ett besök på Textilmuseet men såg sedan att det var stängt på måndagar. Typiskt för hade gärna sett Versace utställningen. Istället blev det sen frukost på Viskan och sedan ett kostsamt besök på Iittala outlet. Vi upptäckte förra veckan att vår Filippa K serie från Rörstrand har utgått så vi knep två tallrikar och skålar till. Två tekoppar från andra sorteringen av Swedish Grace fick åka med också.

Lunchen intogs traditionsmässigt på Raw Food Café. Det och Viskan är mina favoriter i Borås. Det blev en härlig lunch med lite catch trots att vi nästan hörs dagligen. Allt från homeopati till minikossor avhandlades. När jag kom hem var jag trött men fick världens godast middag; gårdags boeuf Bourgogne med sötpotatis. I bilresan hem hade jag konkluderad att jag vill försöka avstå gluten och laktos. Kanske inte alla månadens dagar men de flesta. För natten till idag drömde jag att jag tappat allt hår på toppen av huvudet och såg ut som en munk. Är det förresten därför de kallas munkar? Eller kom munkarna efter männen med munkfrisyen? Nu, mer sömn. Godnatt!

Filmtips: Hjärter dam

Denna obehagliga danska film blandar lust med det förbjudna, kärlek med sex och familj och makt. Den handlar om en äldre tonårspojke som efter lite stök hamnar hos sin pappa då mamman inte längre vet hur hon ska hantera honom. Den svenska pappan bor med sin snygga fru i Danmark i ett stiligt hem som speglar deras framgångsrika karriär. I huset bor också där parets unga tvillingdöttrar också bor.

Den första delen av filmen är lite seg även om man märker att någon slags nyfikenhet börjar infinna sig hos styvmamman som tillslut förför sin styvson. Det är väldigt intima sexscener och är man det minsta pryd så ska man inte se denna. Sexscenerna till trots så är den inte så himla spännande men det som gör att man inte slutar titta är dels hur de leker med faran att bli påkomna men också hur styvmammans lite mörkare sidor kommer fram. I skarpt läge blir hon brutal och använder sin maktposition som den toppadvokat hon är. Allt för att skydda sig själv, sitt äktenskap och sin familj.

Slutet är ganska mörkt men en berättelse om en styvmor som förför sin styvson måste väl kanske ha ett sådant slut? Filmen finns på Apple TV och Viaplay.

Bilresa och sköldkörteln

I veckor nu har jag känt att mitt hår är märkbart tunnare. Det kan såklart bero på stress, hormoner och mycket annat men jag känner mig ganska säker på att jag har fel dos av Levaxin – hormonet som ska hjälpa sköldkörteln. Nu har vi äntligen fått får försäkring i Holland så jag ska försöka hitta en bra husläkare och boka tid. Det är svårt att inte bara bli ledsen och ångestfylld.

Denna veckan som kommer är vi i Sverige eftersom vi bilade upp igår. Vi åkte vid 08:30 från Holland och kom fram vid 22:00. Vi hyrde någon Opel SUV och jag förbannade mig var femte minut över att dom är så osköna att köra fort i. Supersmidiga i stan och såklart bra översikt men jag gillar att vara nära marken, speciellt vid höga hastigheter. Och det där moderna filbytarstyrandet – orkar inte. Dom är inte gjorda för provisoriska filer, speciellt inte smala tyska provisoriska ytterfiler, så ska dom inte vara übersmarta så behöver dom inte vara alls. Jag sov igenom Danmark så jag hade lugnat ner mig lite tills vi kom till Sverige. Då var det mörkt, regnigt och dimmigt. Resan dit hade gått hur smidigt som helst även om min man ogillar att köra. Vi slapp köer och alltför många vägarbeten (tror aldrig jag kört genom Tyskland med så få vägarbeten). Sträckan mellan Malmö och Göteborg var dock oändlig. Kan inte minnas att den någonsin känts så lång.

Sov som en stock natten till idag och har handlat i nya mataffären och lagat mat idag. Och läst, försökt hitta hoppet bland andra med sköldkörtel problem. Hoppet om att håret kommer tillbaks.

Alla hjärtans dag presenter til henne

Fira det som firas kan säger jag. Det behövs egentliga inga presenter utan ett fint kort med några rader om varför din vän/mamma/pappa/pojkvän/flickvän/man/fru/kollega/med flera betyder något för dig räcker gott och väl. Man kan hitta fina kort hos Etsy, Lagerhaus, The Card Store och är man ute i sista minuten så är detta skriva-ut-själv/emaila kort ett hett tips.

Vill man ge något extra så kommer här tre saker jag som fru skulle bli superglad för.

Caroline Svedboms nya serie Aurora är skimrande vacker och för varje smycke som säljs skänks 100kr till Hjärnfonden. Sådant gillar man ju. Både örhängen och armbandet i silver står på min önskelista.

View this post on Instagram

Level Up 🍄

A post shared by Hanky (@he.artbyhanky) on

Hanky aka @he.artbyhanky på Instagram gör konst som faller mig i smaken. Färgglad och lite provocerande kanske, som det ska vara. Högst upp just nu står denna.

Bild från Chambers & Beau

Kärleksarmband kan man aldrig få nog av. Just nu suktar jag efter detta från Chambers & Beau som gör fantastiska smycken.

Keramik

Denna vår ligger fokus på att hitta ett välmående. Det innebär vila, regelbundna besök till gymmet och en hobby. Jag har länge tänkt att någon kreativ syssla skulle vara bra för mig, eller för alla egentligen. Jag tror man mår bra av att testa nytt och använda med händerna. Nu har jag förvisso hållit på med keramik förr fast för sisådär 30 år. Så för två veckor sedan skrev jag in mig på en kurs.

Idag var det premiär i keramikstudion. Naglarna var kortklippta och slitna kläder var på. Det började väl sådär. Klev in, fick ett hej, gick och hängde av mig min kofta och då kom läraren och frågade hur mycket jag vägde. På grund av min vikt kunde jag inte använda de manuella drejskivorna. Hon sa att det inte var någon fara, jag kunde använda den elektriska. Det var helt okej för mig. Jag hamnade dock med ryggen mot läraren så hon kunde inte se vad jag gjorde och hade därmed inte möjlighet att hjälpa när jag körde fast. Och jag kunde inte riktigt kika på dom andra och se hur dom gick till väga. Jag kopplade bort det och fokuserade på att lära mig grunderna. Känslan av att folk ser på mig annorlunda på grund av vikten kom dock tillbaks till mig när jag kom hem. Men, jag jobbar hårt på att blicka framåt, på att hitta styrka och välmående. Jag gör min resa och jag måste vara snäll mot mig själv och påminna mig om att människor jag möter vet inte om min kamp. Funderade också på om jag skulle skriva om något om det men om jag låter bli så är det som att jag skäms. Vilket jag gör på ett sätt för jag ogillar att definieras av min storlek men å andra sidan behöver jag inte lägga på mig skammen, väger tillräckligt som det är. Och egentligen, vad är poängen med en halvt anonym blogg om jag inte kan vara fullständigt ärlig.

Keramiken då? Jo, det var sådär kul som jag trodde. Det krävde mitt fokus och jag tänkte bara på den lilla lerkluppen framför mig. Riktigt skönt, speciellt för någon som mig som aldrig riktigt får till meditation. Det var lite trixigt att bearbeta leran och ännu svårare att få den högre. Under två timmar testade jag forma fyra eller fem olika lerklumpar men bara två blev något. Säger något för deras syfte är lite oklart än. Av de som förstördes så bearbetade jag inte den första tillräckligt länge, några tappade jag kontrollen av och de fick slängas.

Jag har nio lektioner kvar och läraren frågade när jag gick om jag ville testa att jobba utan drejskivan för att vara närmare resten så nästa gång ska jag testa det. I vilket fall som helst så var det kul, smutsigt och lite kreativt utmanande och det roliga överväger det andra. Crafts är bra för välmåendet. Och välmåendet är bra för mig. Nästa gång är redan på torsdag eftersom jag är borta nästa vecka. Återkommer med en ny rapport.

Supersöndag

Det är söndag och det är Superbowl. Vi har laddat med revben och kycklingvingar. Ikväll blir det snacks och jag ska försöka hålla mig vaken hela natten.

Kära av Superbowl så vill jag tipsa om serien All American som finns på HBO. Ett härligt high school drama om amerikansk fotboll, vänskap och kärlek. Allt så där tonårsdramatiskt.

« Äldre inlägg