Okategoriserade,  Recept,  Tips

Flädern blommar!

Som jag har väntat, men lagom till Midsommar står den i fullblom över hela området. Så idag, när solen döljer sig bakom molnen och jag inte har fullt upp med jobbet så passade jag på att ta med en sax och en ICA kasse och cyklade iväg. Med mig hem hade jag 50 blomklasar som nu skulle förädlas till hemgjord Flädersaft!

Så fram med ett recept men mindre socker i och jag skred till verket. Lägga blomklasarna i stora skålar/tillbringare/behållare. Skriva citron tunt ovanpå och koka ihop vatten och socker som sen hälls över.

Den klara skålen blev så vacker, men jag insåg efteråt att den kommer att vara svår att hälla ur imorgon… Men, men det är ett framtida problem. Nu ska skålarna stå 1-2 dagar och dra. Därefter silar jag bort citroner och blomklasar innan häller jag upp det i grytor igen och kokar upp det så att jag kan skumma av. Avskumningen innebär att jag kan förvara saften i rengjorda flaskor i förrådet istället för att frysa in den som många recept rekommenderar.

Så här kommer receptet i enklare form.

Flädersaft (1 liter)
20 blomklasar
1 citron
1 liter vatten
4-5 dl socker.
Lägg blomklasarna i en praktisk skål. Skiva citronen tunt och lägg över. Koka ihop vatten och socker, därefter häller du det i skålen.
LÅT STÅ!

Dag 2-3
Sila av fläder och citron, använd gärna en saftduk. Koka upp saften och skumma av (dvs ta med en sked bort det skum som bildas när saften sjuder). När det slutar skumma är det färdigt. Häll upp det på rengjorda glasflaskor (som gärna får stå i varm ugn medan du skummar av saften)
Låt svalna sen – KLART!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.