Dessert,  Recept

Salta chokladpuckar

När livet krånglar så tar jag min tillflykt i bakning, matlagning och annat kreativt och distraherande. När kakorna till morgonkaffet sinat i burken så passade jag på att testa detta recept från Linn Utbult.

Ett kakrecept utan bikarbonat, hjorthornssalt eller bakpulver? Kändes som det kunde bli rätt så stabbiga kakor men de höga betygen gav mig mod att testa och ja, de är värda att provas. Jag hade inte majsmjöl, så jag ersatte med 50/50 vetemjöl och mandelmjöl. Mitt muscavadosocker var en stenhård klump så jag körde kanske 30/70 med vanligt strösocker.

Kakorna innan de for in i ugnen

Ingredienser

  • 130 g vetemjöl
  • 20 g dl kakao [0,5 dl]
  • 105 g mandelmjöl [1,6 dl]
  • 140 g smör, tärnat
  • 150 g strösocker (eller muscovadosocker) [1,5 dl]
  • 5 g flingsalt [1 tsk]
  • flingsalt, till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 160 grader, varmluft.
  2. Blanda ihop alla torra ingredienser utom salt och socker. Rör sedan socker och smör i en bunke med elvisp använd degkrokarna eller vinge i bakmaskin. Det skall vispas fluffigt.
  3. Häll i de torra ingredienserna förutom saltet i blandningen. Vispa snabbt ihop till en jämn deg. Rör i saltet, degen skall kännas mjuk och fin.
  4. Lägg ut ett bakplåtspapper och rulla till små bollar*. Tryck till dem lätt. Den här kakan kan med fördel vara lite högre, ca 0,5 cm. Strö över flingsalt och tryck till så saltet fäster. Om kakorna spricker lite i ugnen så är det inget att bry sig om, de smakar ljuvligt ändå.
  5. Grädda ca 12-15 minuter beroende på storlek, mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

    * Jag förenklade. Jag delade degen på hälften och rullade två korvar och skar lagom tjocka skivor. Då blev alla kakor i samma storlek och tjocklek.

Ska helt klart testa Linns tips att servera kakorna med en klick dulce leche, kanske addera en skopa vaniljglass och flingsalt. Känns som en perfekt dessert!

Färdigbakade och redo att provas till morgonens kopp kaffe!
0

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.