Diverse,  livet

Ord

Igår när jag var ute och sprang tänkte jag på ord, jag tycker ord är så spännande och hur vårt ordförråd färgats av var vi vuxit upp, hur miljön sett ut och vad människor omkring oss använder för språkbruk. I mitt ordförråd finns ord som dagsmeja, rotvälta, butta, kräksnö och skarsnö. Ord som husknut, stugsittare, lappsjuka och björksav. Jag kan ord på lavar, svampar, träd och olika naturfenomen. Där man “går på skrå” eller hur man hittar en gammal kolmila i naturen.

Det här är ord som kommer från min barndom och uppväxt. I dagsläget är orden mycket mer internationella på ett inte alltid så charmigt sätt. Mitigera är ett typiskt sådant, eller hur vi blandar svengelska för vi är så vana vid att använda de engelska orden trots att det finns svenska motsvarigheter.

Det finns också ord eller sägelser som jag plockat med mig från min danska släkt “en lille time” och “ellers andet” tycker jag är helt fantastiska uttryck. Jag har också svårt att komma på namnet för birkes och fersken på svenska, kanske för att det är mat jag ofta åt under semestrarna i Danmark?

Har ni ord som ni använder som är uttryck för er uppväxt, bakgrund, eller nuvarande liv?

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.