Lista

Hälsolista

Eftersom jag, liksom Natalia och Alex, och många, många andra är i hemma “karantän” så tänkte jag att det kan vara bra att köra en liten health check på oss. Är ni med?

1. Hur mår du rent fysiskt, idag?
Lite trött, har svårt att sova på morgonen för det saknas persienn/rullgarding i fönstret efter att jag monterade ner det gamla i höstas. Dags att fixa det nu kanske?

2. Hur mår du rent psykiskt, idag?
Okej, funderar på hur jag ska fylla mina dagar med meningsfulla aktiviteter. Vad gör man i en nedstängd värld? Jag funderar en del på mannen jag varit på en dejt med, varför “obsessar” jag så runt honom?

3. Vad är hälsa, enligt dig?
Att må bra, att vara fysiskt och psykist i balans. Att min kropp är stark och uthållig och att min hjärna klarar av de utmaningar som krävs.

4. Vad borde du göra mer/mindre av för att maximera din hälsa?
Senaste veckan borde jag sova lite mer, men det hoppas jag snart kunna åtgärda.

5. Vilken är din värsta sjukdom/olycka som du har varit med om i livet?
Det värsta jag varit med om är hjärnskakningar, två stycken. I övrigt har jag varit förskonad från sjukdomar och olyckor.

6. Skulle du kunna tänka dig att jobba inom vården?
Vård- och omsorgspersonal är mina hjältar, för jag skulle ha så svårt att jobba med äldre och sjuka. Möjligtvis om det räknas att jobba som fysioterapeut eller inom rehabilitering?

7. Har du någonsin åkt i en ambulans?
Ja, två gånger. I samband med smäll mot bakhuvudet…

8. Skulle du hellre vara skadad i musklerna och inte kunna träna på ett helt år, eller vara konstant täpp i näsan i ett helt år?
Pest eller kolera, men jag skulle nog hellre vara täppt i näsan. För skulle jag vara skadad i musklerna antar jag att jag inte ens skulle kunna ta en promenad. Skulle döda mig.

9. Hur ofta besöker du tandläkaren?
För en vecka sen, innan dess… var 2009 då de opererade bort mina visdomständer.

10. Vad anser du om psykofarmaka, kosttillskott, Ipren osv?
Oj, det var blandade saker i en fråga.
Psykofarmaka tror jag är nödvändigt för att bryta destruktiva obalanser i hjärnan. Tillsammans med terapi kan det rädda livet på människor:
Kosttillskott kanske behövs för elitidrottare, vi andra får i oss tillräckligt med energi genom vanlig mat.
Ipren och andra smärtstillande och febernedsättande är fantastiska när man har mensvärk, feberfrossa eller värk.

11. Du behöver tala med en läkare/psykolog. Vill du hellre träffa personen face to face eller kan du tänka dig ringa ett samtal och prata med läkaren över mobilskärmen?
Jag kan tänka mig att träffa en läkare/terapeut via skärm, men ibland finns det ju behov av fysiska kontroller eller tester – då finns det inga alternativ till ett fysiskt möte.

12. Är du en morgon eller kvällsmänniska?
Morgon, kan utan tvekan somna stående om jag blir för trött.

13. Hur får man dig på bra humör?
Genom att umgås med mig, ge mig bekräftelse, god mat och göra roliga saker. Att skratta tillsammans är den bästa medicinen alla kategorier.

14. Springa, lyfta vikter eller yoga?
Springa… inte fort men åh vad det får min kropp och hjärna att starta om.

15. Prata känslor/problem med dina föräldrar, vänner eller psykologen?
Vänner, psykologen och sista hand föräldrar. Finns det någon som pratat med sina föräldrar om känslor/problem? Jag mer informerar, om jag måste. Jag kan tycka att föräldrarna är de värsta, det är som en dubbelförlust att berätta för dem om tuffa saker.

16. Hur upplever du pandemin som pågår just nu? Positiva och negativa aspekter.
Det positiva är faktiskt den ofattbara lättnad det innebär för vår natur och miljö. Hur jorden helt plötsligt har fått en chans att andas, industrier och transporter står stilla och det ger omedelbara effekter på vår omvärld.

Jag vill någonstans också tro att det kommer att finnas ett före och ett efter Corona-pandemin när vi ser tillbaks. Kanske kommer vi värna mer om familjen och mindre om andras uppmärksamhet? Kanske kommer vi omvärdera våra behov, värderingar och behov av aktivitet. Jag vet inte, men jag anar att det kommer att stöpa om världen som vi lever i.

De negativa aspekterna är mer kortsiktiga, vi blir isolerade och avskiljda. Vår ekonomi beter sig hysteriskt och börser världen över leker berg och dalbana. Det oroar mig att företag tittar så kortsiktigt, ett svenskt storbolag har permitterat sina 25 000 anställda i Sverige för att få ersättning från staten (300 miljoner/månad) samtidigt som de ämnar betala ut miljarder i aktieutdelning på bolagsstämman i april. Det tycker jag är oroväckande, hur man väljer att plocka av skattepengar istället för sin egen profit från föregående år.

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.