Jobb

Utmattningssymptom

Den avdelning eller division som jag arbetar på i det här stora multinationella företaget har under många år utsatts för sparkrav. Det har varit för att förbättra resultat, få kontroll över skenande kostnader och utmana kostnaderna för en ren stödfunktion som IT är. Det betyder att vi årligen, om inte oftare fått utmaningar i knäet för att effektivisera, spara, minska kostnader eller räkna på det ena eller det andra.

I min gruppering har jag sett resultat av denna spar-iver, när medarbetare efter medarbetare mår dåligt på grund av arbetsbelastning och förväntningar från olika stakeholders och en vilja och ett driv att göra våra slutkunder nöjda och glada.

Eftersom det här inneburit sjukskrivning och utmattningssymptom för en av mina medarbetare och mycket tydliga tecken på detsamma från en annan har jag i årets budgetprocess vägrat justera ner mina siffror. Antingen får de minska förväntansnivån på vad vi ska hinna göra – eller så får de betala för det vi gör. Så jag har slagits med näbbar och klor för mina siffror och mitt team.

När vi nu återigen diskuterar och ifrågasätter nästa års budget ser jag att det är fler team som är drabbade. Vad gör penga hysterin för våra medmänniskor? Går förnuftet ut när hetsen knackar på? Eller förstår vi inte vad konsekvenserna är?

0

2 kommentarer

 • Alex

  Hade en liknande diskussion med en vän. Eller just att vi förväntad jobba 100% annars förlorar man sitt sgi (eller det sänks i Sverige) och samtidigt vara en jättebra förälder. Jag kan inte det. Jag jobbar 80% vilket är 36 timmar i veckan så nästan heltid och då finns det tid för mig att vara en fantastisk förälder. Annars hade jag inte orkat och det är mer värt för mig än pengar.

  0
  • happy

   Man måste göra det som är rätt och då inte för företaget eller för lönen… man måste försöka titta på helheten och ta ett beslut därefter. I Sverige har vi möjligheten att jobba deltid när barnen är små, men ha kvar vår heltidsanställning. Jag tycker det är en fantastisk grej och jag hoppas kunna nyttja den i framtiden ?

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.