Recept

Paneer!!

Under mina resor till Indien haj jag förälskat mig i den högprotein men låg fetthaltiga osten paneer. I många svenska recept har denna ost bytts ut mot halloumi de två ostarna har inte mycket mer gemensamt än att de ät vita och lite saltiga i smaken. Paneer är mer som tofu i konsistensen och är gjord på “avrunnen keso”. Med största sannolikhet INTE så man tillverkar den, men hade kunnat vara 🙂

Nu har apertina lanserat paneer på den svenska marknaden och jag kan bara varmt rekommendera er att använda den och njuta med starka kryddor!

Jag lagade en ganska mesig men god Palak paneer som jag tänkte dela med mig receptet av här…

Palak paneer är en klassisk indisk husmansrätt som kan variera i styrka och smak. Den här versionen är en mild och snabblagad palak paneer med smakrik paneer i en krämig grädd- och spenatsås kryddad med garam masala, vitlök, ingefära och tomat. Jag serverade den med Santa Marias naan bröd som jag värmt i smält smör i en stekpanna för att få lite konsistens på!

  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tomater
  • 2 msk riven ingefära
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk garam masala
  • 390 g krossade tomater
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 200 g spenat
  • 400 g paneer ost
  • 2 krm salt
  • Naan bröd
Skala all lök, klyfta schalottenlöken och tomaterna. Skiva vitlöken. Skala och riv ingefäran.
Hetta upp hälften av olivoljan i en stekgryta eller kastrull. Fräs lök, vitlök, ingefära, tomatpuré och garam masala 3-4 minuter.
Tillsätt tomater, krossade tomater, matlagningsvin, grädde och buljongtärning. Låt sjuda 6-7 minuter. Vänd ner spenaten.
Tärna paneer osten och lägg ner den i grytan, låt sjuda upp och smaka av med salt. Ät i djupa skålar med hjälp av naan brödet!

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.