I mitt liv i alla fall är att baka kakor! Så, efter en energilös onsdag på jobbet hade jag hemma hos häng med en vännina som bor i samma område som mig. Trots många års vänskap är det först nu som vi kan få full utväxling av varandra. Fantastisk vad geografisk närhet kan göra!!

Men åter till min räddare i nöden. Småkakor! Så idag efter jobbet sket jag i löpträningen, det får bli fredagsfys före fredagsmys istället! Jag rörde ihop ett gäng syltgrottor istället. Nu ska jag frossa!

Vill du också överlevnadsbaka? Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare. Om du låter degen vila en liten stund i kylen blir den lättare att hantera.
  3. Forma degen till valnötsstora bollar. Lägg i muffinsformar på plåtar eller direkt på bakplåtspapper
  4. Gör en grop i varje kaka och klicka i lite sylt. Jag valde hemma kokt jordgubbssylt, hallon funkar minst lika bra!
  5. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Mina stod i 12 min det var nog lite för länge.

Ingredienser (22 st)

4 1/2 dl vetemjöl

1 dl socker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 g smör (eller margarin)

1 dl sylt