Tjejsnack by Happy

En del av Girlytalk

Restips: Gibraltar

Så vaknade vi dag fem på vår semester. Två kvällar innan hade jag noterat att vår körväg mellan Cadiz och Malaga gick väldigt nära Gibraltar och nämnde det för min resekompis J. Hon började googla och var inom kort eld och lågor. Jag förstod inte riktigt engagemanget och tänkte att Europas sydligaste punkt kan väl vara festligt att se.

Se började jag googla, och blev väldigt fascinerad. Visste ni att Gibraltar inte är Europas dödligaste spets? Att där finns en 400m klippa? Hem till Europas enda vilda apbestånd? Att det är ett brittiskt territorium med strikta gränser mot Spanien? Jag visste det inte! Så ju mer jag googlade desto mer fascinerad blev jag och en tripp till Gibraltar blev beslutad!

Som vanligt kom vi iväg relativt tidigt och trots ett par timmars bilresa var vi vid passkontrollen redan vid vid 11-tiden. Vi bestämde oss för att parkera utanför och gå in i till fots efter att ha läst varningar om timvisa köer för de bilburna, nu såg vi inte ens tillstymmelse till köer men stod fast vid beslutet att ställa bilen utanför. Det första exotiska momentet är att gå över landningsbanan där det regelbundet landar och lyfter flygplan mot de brittiska öarna. En ganska udda känsla att promenera över en sån plats…

Vi fortsatte målmedvetet in via huvudgatan och bort till liftstationen och köpte mig sex minuters KBT behandling mot min höjd/lifträdsla. Det var väldigt tomt på turister, kanske totalt 20st i kö och det kändes lyxigt att inte behöva trängas och köa sig igenom upplevelserna. Vi åkte upp, bestämde oss för att lunch på den skräckinjagande platå var de byggt såväl restaurang, som café och toaletter. Varje gång jag tittade upp från min kycklingmacka hissnade det i magen. Det var högt åt såväl höger som vänster, och utsikten var bedövande vacker!

Så begav vi oss via O’Haras bastillion till The Mediterranean steps. Det första en befästning med kanoner där man fick gå ner och titta hur maskineriet såg ut. Vägen ner vi tog började på medelhavssidan med branta stigar och naturstrappor, efter en lång väg och långt ner rundade vi Gibraltar och hamnade på Atlantsidan. En väldigt vacker och knixig stig och jag avundades inte de vi mötte som klättrat upp i värmen!!

Efter lite stiggissning hamnade vi så vid St Mikaels Cave som en en vidunderligt vacker droppstensgrotta. Den är öppen för allmänheten och här hålls ibland konserter, som måste vara magiska. Tyvärr förtogs lite av upplevelsen av att de inne i grottan spelade musik (Avicii, Beatles, Simon & Garfunkel) och belös klipporna med färgade strålkastare. Det kändes lite, tacky?

Nu var klockan mycket och vi fick målmedvetet gå mot hängbron och ett café för påfyllning av kaffet innan vi traskade tillbaks ut genom porten, via landningsbanan, passkontrollen och ut till vår bil.

Så mina tips för Gibraltar är:

  • Var där tidigt och parkera utanför
  • Börja med att åka uppför – gå nedför
  • Mata inte makakerna och träng inte in dem i ett hörn så kommer ni klara er bara fint
  • Åk en klar dag och njut av utsikten av Afrika och Atlasbergen

2 kommentarer

  1. Så kul att ni åkte dit!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.